Proslavljen Dan KBF-a Sveučilišta u Splitu

Posted by

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je na svetkovinu Uzašašća u četvrtak, 10. svibnja proslavio svoj dan i devetnaestu godinu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici. Tom je prigodom Fakultet dodijelio svjedodžbe, diplome i nagrade studentima te povelje zahvalnosti umirovljenim nastavnicima.

Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s izaslanikom provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Antom Udovičićem, v. d. dekana KBF-a u Splitu i prodekanom KBF-a u Đakovu, profesorima i odgojiteljima.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi govorio o Isusovom uzašašću na nebo, o njegovom odnosu s učenicima, o daru Duha Svetoga i poslanju koje im je namijenio. U svjetlu svetkovine Uzašašća nadbiskup je naglasio kako Gospodin šalje Duha Svetoga svojim učenicima da bi mogli naviještati kraljevstvo Božje, donositi Radosnu vijest svima ali ih i upozorava da njihove riječi trebaju biti popraćene djelima, da ne smiju svoj pogled uprti u prošlost nego u sadašnjosti biti okrenuti budućnosti. Budući da su učenici gledali u nebo, kako evanđeoski tekst govori, upitao je nazočne: gdje je nama nebo? „Isus Krist je prisutnost neba, Boga. On je prisutan u svojoj riječi, sakramentima, liturgiji i u bližnjima. On želi snagom Duha Svetoga u ljubavi svoje učenike učiniti svjedocima evanđelja. Sv. Pavao nas poziva da budemo dostojni Njegova poziva i poslanja, a Duh Sveti, životvorac u tome nam može pomoći. On stvara zajednicu i zajedništvo u Crkvi“, kazao je nadbiskup Barišić te dodao: On dade jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove.

Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je akademski čin u velikoj sjemenišnoj dvorani. V. d. dekana Fakulteta prof. dr. sc. Anđelko Domazet uputio je dobrodošlicu svima nazočnima, osobito velikom kancelaru KBF-a u Splitu nadbiskupu Barišiću, izaslaniku vicekancelara KBF-a fra Anti Udovičiću, prorektoru Sveučilišta u Splitu prof. dr. Alenu Soldi, rektoru CBS-a don Juri Bjelišu i ravnatelju Nadbiskupskog sjemeništa dr. don Edvardu Pundi, nazočnim dekanima i prodekanima, predstavnicima znanstvenih udruga i kulturnih ustanova te redovničkim poglavarima i poglavaricama, nastavnicima, studentima i osoblju Fakulteta.

Sve nazočne pozdravio je veliki kancelar KBF-a mons. Barišić, izrazivši čestitke za Dan fakulteta studentima i profesorima, osobito diplomantima i nagrađenim studentima podsjetio ih je na Isusove riječi učenicima: „Bit ćete mi svjedoci!“. „Kažu da je danas svijet pun arhitekata a malo je zidara. Želio bih, dragi diplomanti, da vaša diploma i znanje budu ugrađeni u današnji svijet da on bude preobražen i zahvaćen već ovdje ostvarenošću čovjeka i čitave naše stvarnosti“, kazao je nadbiskup Barišić pozvavši ih da rastu u znanju ali još više u svjedočenju Radosne vijesti.

Prorektor Sveučilišta u Splitu prof. Soldo uputivši čestitku uime Sveučilišta naglasio je kako je „KBF formalno-pravno mlada sastavnica Splitskoga Sveučilišta ali gledajući u prošlost on je najstarija sastavnica ne samo Sveučilišta u Splitu jer teologija u Splitu postoji još od ranog srednjeg vijeka. Prema tome, kad bi se kao neka druga sveučilišta divili svojim počecima visokoga obrazovanja onda bi naše splitsko Sveučilište bilo najstarije Sveučilište ovoga dijela Europe.“

Dekan prof. Domazet iznio je izvješće o radu Fakulteta od prošlogodišnje proslave dana Fakulteta. Kazao je, između ostaloga, da je usvojen novi statut KBF-a, da su pokrenuti znanstveno-istraživački projekti, da je uspješno provedena reakreditacija poslijediplomskog studija i da je u pripremi cjeloživotno obrazovanje „Kulturni turizam.“ Na tri studijska programa u ovoj akademskoj godini, 2017./2018., upisano je ukupno 243 redovitih studenata, a na dva poslijediplomska doktorska studijska programa 25 studenata.

Potom su v. d. dekana i v. d. prodekana: prof. dr. Ivica Žižić i prof. dr. Domagoj Runje dodijelili diplome i svjedodžbe za 34 studenta/studentice. Trinaestero ih je postiglo zvanje magistra/magistre teologije, sedmero ih je steklo zvanje magistra/magistre katehetike, a četrnaestero je primilo svjedodžbe prvostupnika /prvostupnice katehetike. Petero studenata postigli su licencijate iz teologije: Ante Samardžić, Jelena Hrgović, Sabina Marunčić, Višnja Milanović Radić i Ljubomir Ladan.

Prigodom Dana Fakulteta, prema Pravilniku KBF-a u Splitu, Fakultet dodjeljuje tri nagrade najboljim studentima. Prva se nagrada dodjeljuje studentu koji je položio sve predmete cjelovitoga studija te ima najbolji prosjek ocjena, koji ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrade se dodjeljuje Danku Kovačeviću. On je u prošloj ak. god. 2016./2017. odslušao cjeloviti program integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija i položio sve predmete cjelovitog studija, ostvario 337 ECTS boda s prosječnom ocjenom izvrstan (4,87).

Druga se nagrada dodjeljuje studentu koji je u protekloj akademskoj godini položio sve predmete iz godine koju je pohađao i ima najbolji prosjek ocjena, koji ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrađuje se Katarina Zrno, studentici druge godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog Filozofsko-teološkog studija. U prošloj je akademskoj godini ostrvio 60 ECTS bodova i položio ispite s prosječnom ocjenom (4,94). Treća nagrada dodjeljuje se studentu koji ima najbolji seminarski rad u protekloj godini, čija ocjena ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrađuje se seminarski rad Danka Kovačevića, magistra teologije. Seminarski je rad izradio pod vodstvom prof. dr. sc. Ante Vučkovića pod naslovom „Terrence Malick i autentičnost“. Rad je ocijenjen ocjenom izvrstan (5,00).

Povelje zahvalnosti dodijeljene su izv. prof. dr. Ivanu Jakulju, prof. mo. Šimi Maroviću, mr. sc. Miljenku Odrljinu i s. Mariangeli Majić, dipl. religiologinja, koji su prošle akademske godine otišli u mirovinu. U realizaciji kadrovske politike u protekloj akademskoj godini fakultet je zaposlio tri nastavnika-asistenta: mr. sc. Ivan Lovrić, mr. sc. Ante Rako i mag. muz. Ivan Urlić, a prof. Vedran Torić, izabran je u naslovno nastavno zvanje predavača na Katedri crkvene povijesti. Akademski čin uzveličao je pjevanjem mješoviti zbor fakulteta pod ravnanjem mo. Ivana Urlića.

Silvana Burilović Crnov

Izvor: https://www.smn.hr