Proslava svetkovine svetog Franje

Posted by

Dana 4. listopada 2018. godine u crkvi Presvetog Otkupitelja na Trsteniku u Splitu svečano je proslavljena svetkovina svetog oca Franje Asiškog. Samoj proslavi svetkovine prethodila je trodnevnica u kojoj se molila, odnosno pjevala večernja molitva časoslova. Prvi dan trodnevnice bio je posvećen Blaženoj Djevici Mariji a drugi dan razmišljanju o stigmama sv. Franje na La Verni. Trećeg dana trodnevnice, nakon pjevane večernje molitve, bio je obred preminuća u kojem se čitaju izviješća o kraju siromašnog i Kristovim ranama ranjenog Božjeg ugodnika – svetog Franje Asiškog.

Na sam dan svetkovine 4. listopada svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup. U koncelebraciji  uz fra Joška Kodžomana, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Domagoja Runju, gvardijana samostana o. fra Ante Antića, fra Ivicu Jurića, magistra franjevačkih bogoslova i don Juru Bjeliša, ravnatelja centralnog bogoslovnog sjemeništa, sudjelovala su još desetorica svećenika.

Na početku slavlja o. Nadbiskup je pozdravio i čestitao svim franjevcima svetkovinu njihova utemeljitelja i zaštitnika. Inače, od ujedinjenja Teologije u Splitu i Franjevačke visoke teologije iz Makarske u jedinstveni Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu (1999.), bogoslovi i odgojitelji Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i bogoslovi i odgojitelji splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa zajedno slave blagdan sv. Franje.

U propovijedi je mons. Barišić posebno govorio o malenosti, skromnosti i jednostavnosti kao o karakteristikama koje su svojstvene Kristu, našem Spasitelju, kao i sv. Franji – njegovom vjernom učeniku. Bogoslovima i profesorima preporučio je isto ono što je i sv. Franjo svojevremeno preporučio svojemu subratu – sv. Anti Padovanskom, koji je bio profesor teologije. Naime, otac Franjo Antu je pohvalio ali i bratski opomenuo da uz studij nikako ne ugasi duh svete molitve. Time je, zapravo, naglasio kako je uz intelektualnu dimenziju, koja je neophodna u formaciji svećenika, jako važno njegovati i razvijati i dimenziju srca, dimenziju ljubavi, malenosti bez koje ništa ne možemo pravilno shvatiti, a onda ni u punini svoje poslanje vršiti. Studente (bogoslove) je potaknuo da svoje studiranje prožmu molitvom, konkretnom ljubavlju, tako da se skladno razvijaju utjelovljujući evanđelje u svakodnevni život.

Fra Domagoj Runje, gvardijan samostana, na završetku slavlja, u ime samostanske zajednice, zahvalio je o. nadbiskupu i o. provincijalu  što su svojim prisustvom uzveličali ovogodišnje slavlje sv. Franje. Nakon misnoga slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili su druženje za bratskim stolom.