Proslava blagdana Male Gospe u Gracu drniškom

Posted by

Od svih rođendana, samo se tri baš prava zemaljska, ona kakve mnogi od nas jednom godišnje više ili manje svečano obilježavaju, slave u Katoličkoj crkvi - Isusov rođendan, rođendan Ivana Krstitelja te zemaljsko rođenje Isusove Majke Marije. Potonji blagdan rođenja Marijinog u narodu znan i kao Mala Gospa, posebno se slavi u istoimenoj župi u Gracu kod Drniša.

Pred velikim mnoštvom vjernika, u subotu 8. rujna proslavljena je svečana sveta misa pod vodstvom fra Kristijana Stipanovića, gvardijana samostana sv. Franje Asiškog u Imotskog te župnika istoimene župe. U koncelebraciji su uz domaćina, gradačkog župnika fra Jozu Jukića, sudjelovali drniški dekan i župnik Miljevaca fra Ivan Vidović, fra Ivan Lukač, župnik župe sv. Ilije iz Kljaka, fra Dejan Međugorac, župni vikar u župi Gospe od Ružarija u Drnišu, fra Ivan Režić - meštar novaka na Visovcu, fra Božo Ćurčija, župnik Konjevrata i fra Stjepan Matić, drniški ispovjednik.

Pregršt dobrih životnih savjeta mogao je čuti baš svaki vjernik koji je u subotu i tri dana ranije na misama trodnevnice pohodio župnu crkvu Porođenja Marijina. Zajednička misao vodilja svoj četvorici propovjednika bio je pravi, jednostavan i istinit recept za sreću – Bog i ljubav. Svoj odnos s Bogom, dalo se iščitati iz  fra Kristijanovih riječi, ne bi smjeli uvjetovati vlastitim trgovačkim promućurnostima i cjenkanjima. Bog je za nas uvijek tu, u teškoćama i u radostima, samo treba potražiti savjet. Svoju dobru volju, koja podrazumijeva činjenicu da želimo ljubiti Boga iznad svega te živjeti po Njegovoj volji, moramo potvrditi u svakodnevnom životnom odabiru – u međuljudskim odnosima, teškim situacijama i zahtjevnim odlukama. Svojim izborom da na uvredu ne odgovorimo uvredom, biramo Boga. Ništa je to prema izboru i odluci kojom su i Marija i Josip prihvatili Božju volju i rekli mu jasno i glasno „da!“.

Večernju misu na sam blagdan Male Gospe predvodio je ekonom provincije Presvetog Otkupitelja fra Josip Gotovac, uz prisustvo velikog broja vjernika iz drugih župa, posebno članova različitih kulturno-umjetničkih društava pristiglih u posjet domaćoj Etnoudruzi Petrovo polje. Blagoslov djece, od kojih mnogi pjevanjem i ministriranjem aktivno sudjeluju u životu župe, za vjerovati je, pripomoći će da u svom životu ne skrenu s puta prema raznim zavodljivim stranama slatkorječivih samozvanih životnih učitelja, trenera, sekti, a daleko od jednostavne ljubavi Božje. O tome je fra Josip Gotovac govorio dva dana ranije na drugoj večeri trodnevnice kada je na misi pjevao Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, pod vodstvom prof. Jelene Prpa.

Te iste večeri zainteresirani vjernici imali su priliku poslušati i koncert duhovne glazbe u izvođenju navedenih gostiju. U iznimno ugodnom ambijentu za pjevanje idealno akustične crkvi, ovogodišnji dobitnici Nagrade Grada Drniša za veliki doprinos u kulturnom životu grada Drniša izveli su prigodni program. Uz duhovne šansone i gospel, mogli su se čuti i marijanske pjesme kao i izvedbe tradicijskih pjesma iz bogate hrvatske kulturne baštine.

U srijedu, 5. rujna, svetu misu na prvoj večeri trodnevnice predvodio je fra Dejan Međugorac, župni vikar u župi Gospe od Ružarija u Drnišu. U nadahnutoj propovijedi mladog tek nedavno zaređenog svećenika, pred kipom naše nebeske Majke, pozvani smo da otvorimo svoje srce i da prihvatimo Marijin dar ljubavi. Baš taj dar ljubavi bio je itekako vidljiv trećega dana trodnevnice, uoči samoga blagdana. Misu je predvodio dr. fra Ivica Jurić, magistar franjevačkih bogoslova u Splitu. Život koji se gradi na pravim temeljima, uz prihvaćanje, dobrotu i bez prisile, prema riječima propovijedi, pravi je život. Iz čiste ljubavi treba težiti prema dobroti, a ne zbog straha od Božje kazne. Čak i onda kad u bližnjem zamijetimo utjecaj lošega, prihvaćanje jedino spašava stvar. Prihvaćanjem mijenjamo čovjeka na bolje. Ništa mržnja, ništa strah. Samo ljubav.

Na misi je pjevao zbor mladih Gospine zvjezdice, koji je ovom prigodom proslavio i desetu godišnjicu djelovanja. Gospine zvjezdice su osnovane zalaganjem tadašnjeg župnika fra Joze Matića, uz podršku novih, fra Petra Pletikose te posebno današnjeg župnika fra Joze Jukića. Prigodom obilježavanja ove velike obljetnice, nakon mise su aktualne Zvjezdice uz podršku starijih, sad već studentica, pa čak i mama, izvele prigodni slavljenički program.

Pred punom crkvom roditelja i zainteresiranih župljana, dosadašnji rad vrijednih mladih pjevača, koji  uz redovite nastupe u župi prigodom važnih crkvenih blagdana obuhvaća i gostovanja na susretima zborova, od kojih su nastupi pred šibenskim biskupima ostavili poseban dojam, predstavila je voditeljica Gospinih zvjezdica prof. Jelena Prpa. Za zahvalnost za dosadašnji rad koji se nastavlja novim probama, nastupima i gostovan-jima koja su već u planu, župnik fra Jozo Jukić, uz pomoć mladih župljana Anđele Pijuk i Ante Marijanovića, voditeljici je uručio prigodni glazbeno-cvjetni poklon, kao podsjetnik na proteklo desetljeće ispunjeno pjesmom i radošću. Na programu koncerta izvedene su duhovne šansone Isuse, volim Te, Pustite malene k meni, Sva moja radost, Velik je Bog, Silan Bog, Gospi u čast – Kao Marija i Zdravo, Marijo, sve pjesme koje povezuju i mlade i stare, zvuci koji će se još dugi niz godina, uz glasove i novih pjevača, složno u crkvi Porođenja Marijina pjevati Njoj i Bogu na čast.

Veseli činjenica da je među četrdesetak mladih pjevača bilo i djece vrtićke dobi. Najmlađe pjevačice, trogodišnje Marta i Eva, zalog su budućnosti ne samo zbora, ne samo župe nego i cijelog petropoljskog kraja.

Josipa Prpa

Galerija slika: