Očevi na ispitu

Posted by

Nazaretska sv. Obitelj bila je naizgled sasvim obična, obitelj otvorena volji Božjoj, a Bog joj je u svom promislu dodijelio nenadomjestivo mjesto u povijesti čovječanstva. Ona nas trajno podsjeća na vrijednost i važnost običnih svagdanjih dužnosti, od kućanskih poslova, preko odlaska u kupnju, rada u vrtu i u polju, sve do rada za opće dobro. Sve što je učinjeno iz ljubavi, naime, ima vrijednost u Božjim očima.

Sv. Josip podsjeća nas da se ljepota ne pokazuje nužno u velikim stvarima. Prava ljepota pokazuje se u nenametljivoj, strpljivoj i svagdanjoj vjernosti te u kreativnosti koju je svatko primio na izvoran i neponovljiv način. Tako nas sv. Josip uči kako slušati Božji glas. Potiče nas da nikad ne odustajemo od svojih životnih snova i da ih razlikujemo od fantazija. Snovi nas potiču i vode naprijed, a fantazije nas ne vode nikamo.

Danas bismo se posebno trebali utjecati sv. Josipu da nam izmoli da ne prestanemo sanjati, osobito naši mladi. Da nas na tom putu ne ometu slijepe vođe, kratkovidni funkcionari i bezlični opasni fantazeri, ropski poslušni nekim čudnim centrima moći, a nauštrb onih koji su im darovali svoje povjerenje. Trebali bismo moliti zaštitnika hrvatskog naroda, da bdije nad našim narodom i oslobodi ga od svakoga sotonskog utjecaja, lažnih prijatelja, dvoličnih vođa i mrzitelja, a podari mu ljude po Božjem srcu, vjerne Bogu, odane svome napaćenu hrvatskom narodu i spremne na žrtvu. Da poraste broj zipki, a smanji se odlazak mladih hrvatskih obitelji, naše budućnosti; da se poveća broj povratnika i zaposlenih; da naše zemljane i morske brazde budu izorane ralom i pramcem broda.

U Božjem promislu određen za čuvara sv. Obitelji, od Josipa, muža Marijina, Isus uči biti čovjek, muškarac i vjernik Židov. U Josipu ima model ponašanja, izražavanja i djelovanja. Od njega uči ordo amoris, red ljubavi, kako to lijepo kaže sv. Augustin. Uči radovati se s radosnima, plakati sa zaplakanima i dijeliti s potrebitima. Svojim životom Josip Isusa odgaja, usmjerava i potiče. Poučava ga bogoljublju, čovjekoljublju i domoljublju.

Današnjim očevima sv. Josip je ispit savjesti, kako i na koji način usmjeravaju svoju djecu, koje im vrjednote prenose i kojim ih vrjednotama uče. Ne podcjenjujući nenadomjestivu ulogu žene i majke u obitelji, nužno nam je češće promišljati i o važnosti očinstva. Majčinstvo i očinstvo, naime, dva su lica jedne te iste stvarnosti. Bez ispravno shvaćena i življena majčinstva i očinstva nema budućnosti nijednog naroda ni civilizacije.

Već dobrano to uviđaju i vodeći svjetski narodi, nekada odveć slobodarskih stavova i usmjerenja, a sada u pokušaju povratka neprolaznim vrjednotama. U Božjem promislu muškarac i žena nositelji su dara života i blagostanja, a svako drugo izvitopereno ideološko i interesno usmjerenje i ideologija, imaju za svog autora Oca laži, Sotonu, koji u svojoj oholosti uživa ljudima zamračivati istinu, jednu i jedinu!

fra Ivan Režić

Foto: https://unsplash.com/