Nije moguće izbjeći neprijateljstva ali je moguće razlikovati neizbježna od nepotrebnih

Posted by

Nije moguće proživjeti život bez neprijateljstava. Ima ljudi kojima ona teško padaju i žele ih pod svaku cijenu izbjeći. Ipak, koliko god željeli biti sa svima u miru, ne uspijevaju. Cijena želje da se izbjegnu neprijateljstva je prevelika. Najčešće se moram odreći svakog svoga stava. Čovjek bez stava neko vrijeme možda i uspije izbjeći neprijateljstva, ali na duge staze otkrije da ne može izgraditi prijateljstvo i da ne zna koji bi stav zauzeo. Nađe se kao list nošen svakim vjetrom. Bez stava, bez oslonca, bez jasnoće, u strahu od drugih i od samoga sebe, bojažljiv u donošenju odluka. Život mu se pretvorio u izbjegavanje stava i strah od odluke. Htio je biti sa svima u miru, a na koncu se našao posve sam i neodlučan.

Zauzimanje stava sa sobom nosi neprijateljstva. Nije ih moguće izbjeći. No, nisu sva neprijateljstva ista. Nisu sva nastala zbog moje vjere i mog odnosa s Isusom. U nekima se nađem zbog svojih borbi oko moći, prestiža ili interesa. Takva sam neprijateljstva ponekada u napasti tumačiti kao neprijateljstva zbog Isusova imena. Tako svoje strasti sakrijem iza pobožnoga vela. Umjesto da postanem svjedokom zbog imena Isusova, zlorabim njegovo ime za svoje interese. Umjesto svjedoka postanem profiter.

Tko je svjedok? To je netko tko se odlučio za Isusa, ušao u osobni odnos s njime i prevladao strah od zauzimanja stava i svoje pripadnosti njegovu imenu. Ne svjedoči iz interesa, nego iz uvjerenja i iskustva. Ne boji se neprijateljstava, ali ih ne stvara svojim borbama za moć, prestiž i interese. Neprijateljstva kojima je izložen preobraziti u prigodu za svjedočenje. I tada kuša neočekivano i čudesno iskustvo da mu se u pravom trenutku daruje mudrost i snaga odozgor.

Post je vrijeme jasnoće o izloženosti neprijateljstvima. Tko se odvaži postiti vrlo brzo otkrije kakvim je neprijateljstvima izložen. Potom dobije prigodu razlučivanja i pronađe snagu odvažnosti za odluku. Nauči razlikovati neizbježna od nepotrebnih neprijateljstva, ona koja nas zadese zbog Isusova imena od onih koja nastaju zbog naših borba oko moći, prestiža i interesa. I konačno, post je možda najbolja škola za pretvaranje neizbježnih neprijateljstava u prigodu za svjedočenje.

fra Ante Vučković

Izvor: https://www.bitno.net

Foto: https://unsplash.com