Nadbiskup Barišić primio delegaciju Zdruga katoličkih skauta Hrvatske

Posted by

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak, 8. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu delegaciju Zdruga katoličkih skauta Hrvatske: predsjednika Marina Miletića, voditelja katoličkih skauta Šibenske biskupije Filipa Plenču, Hrvoja Krnića i Antoniju Roca. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović i fra Ivica Jurić.

Skauti su predstavili nadbiskupu rad cijele organizacije, njihov odnos s izviđačima, karizmu, postojeće stanje i planove za rast. „Samo u Šibenskoj i Dubrovačkoj biskupiji imamo gotovo 400 katoličkih skauta i držimo da bi divno bilo da i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji radimo programe kroz koje će naši mladi rasti u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini“, kazao je predsjednik Miletić.

Zdrug katoličkih skauta Hrvatske je nevladina i neprofitna organizacija koja je osnovana prije 15 godina u Rijeci, u pastoralnom domu Riječke nadbiskupije bl. Alojzije Stepinac u Driveniku. „U svaku biskupiju gdje dolazimo tražimo i molimo mjesnog biskupa da nas blagoslovi i da nam da odobrenje djelovanja. Naime, tijesno u suradnji s biskupima djelujemo što odlikuje našu organizaciju u svakoj mjesnoj biskupiji gdje smo do sada pravno osnovani: Požeška biskupija, Đakovačko-osječka, Varaždinska biskupija, Zagrebačka nadbiskupija, Riječka nadbiskupija, Šibenska biskupija, Dubrovačka biskupija. Radimo na osnivanju i u Porečkoj i Pulskoj biskupiji gdje nas prihvaća biskup kao i drugdje gdje po Providnosti nam se otvaraju vrata“, kazao je Miletić.

Imaju svoj tiskani Priručnik, jasnu strukturu, misiju i viziju, razrađen program djelovanja za sve dobne skupine, budući da u katoličkim skautima okupljaju vrtićke skupine djece, osnovnoškolce i srednjoškolce, studente i obiteljsku zajednicu. Rade prepoznatljiv program promicanja vrednota Domovinskog rata, humanitarne akcije za siromašnu djecu Vukovara, za Banjalučku biskupiju, ali rade i interkonfesionalne akcije (brinu o djeci Srebrenice, već 11 godina). Prije dvije godine dobili su dozvolu Agencije za elektroničke medije i pokrenuli svoj Radio Skaut i skautsku televiziju (www.radioskaut.hr i skauttv.hr).

Galerija fotografija: