Molitva je otvoreni razgovor s Bogom a ne samo recitiranje naučenog

Posted by

Kažu da je molitva najintimniji čovjekov doživljaj. Dubine čovjekove duše tu se pojavljuju i otkrivaju pred samim Bogom. Čovjek se, stoga, srami molitve, teško mu je moliti u javnosti, pogotovo, ako treba sebe spontano izreći Bogu. Zato i postoje molitvene formule, različiti obrasci preko kojih možemo moliti zajedno s drugima, a da to izravno ne dira našu nutrinu i ne odaje intimu. Dobro je, stoga, znati naučene molitve, one koje recitiraju drugi, da bi mogao zajedno s drugima u Crkvi, kod kuće ili bilo gdje moliti…

Pogledaj, koje molitve znaš napamet? Ali, sjeti se kako si ih dosad molio. Možda brzo, ne razmišljajući, izgovarajući ih kao da bacaš riječi bez značenja pred nekog nepostojećeg. Preokreni, stoga, sada svoju molitvu. Obrati se, okreni molitvu svom srcu i svoje srce molitvi.

Počni s “Očenašom”. Sjeti se da je Isus prvi izgovarao te riječi, a sada ih ti za njim ponavljaš. To je, dakle, molitva tebe i Isusa. Sjeti se zatim da su milijarde kršćana kroz dvadeset stoljeća crkvene povijesti izgovarale tu molitvu. Sad ti ulaziš u bogatstvo tih ljudi. Vidjet ćeš, molit ćeš “Očenaš” tako da se nikada nećeš moći zaustaviti. Neka ti Bog bude snaga u toj molitvi! I ne zaboravi moliti svojim riječima!

dr. Tomislav Ivančić