Mlada misa fra Filipa Čogelje

Posted by

U nedjelju 5. srpnja 2020. u 10 i 30 sati u dvorištu crkve Gospe od Ružarija u Kaštel Starom fra Filip Čogelja, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, slavio je svoju mladu misu.

Mladomisničko slavlje započelo je ulaznom procesijom i roditeljskim blagoslovom oca Ante i majke Melite r. Banić te pozdravom dvoje mladih župljana, fra Filipovih školskih prijatelja.

„Sretni smo što radost svoga svećeničkog poziva dijeliš s nama, svojom obitelji i prijateljima. Nama si ponos i radost, ne sumnjamo da ćeš imati široko svećeničko srce puno razumijevanja i ljubavi, jer te kao takvog poznajemo iz školskih klupa i dugogodišnjeg prijateljstva. Pratili smo te od ulaska u redovničku zajednicu do ovoga svečanog trenutka, a znaj da ćemo uvijek biti s tobom gdje god budeš vršio svoju svećeničku službu. Dao Bog da sve ono što budeš propovijedao i u djelo preneseš, to je želja svakog od nas“ – kazao je fra Filipov prijatelj koji ga je pozdravio uime župnika i cijele župne zajednice.

U koncelebraciji s mladomisnikom bili su mladomisnikov kum fra Mario Lemo, župnik Župe svetog Ivana Krstitelja u Kaštel Starom don Franko Prnjak, mladomisnikov propovjednik fra Anđelko Domazet i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše te još dvadesetak svećenika. U asistenciji su bili bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarske nadbiskupije. Pjevanje je animirao župni zbor pod ravnanjem Antonije Teskere i zbor franjevačkih bogoslova pod ravnanjem Pere Prosenice.

– Fra Filipe, želim ti da budeš osoba oblikovana Kristom, da hodaš ovom zemljom kao otkupljen čovjek uzdignuta čela da te ništa ne pokoleba. Čvrsto stoj iza onoga u šta si uvjeren da je ispravno, a ne samo trenutno probitačno. Poštuj svoj svećenički poziv, on je velik u Božjim i ljudskim očima, pozvan si na poslanje koje se može sažeti u jednu riječ – dušobrižnik. Svećenik je dušobrižnik i pozvan si skrbiti o ljudskim dušama, o njihovom vremenitom i vječnom spasu – kazao je fra Anđelko Domazet tijekom propovjedi, dotaknuvši se riječi iz evanđelja.

– O tome je riječ u današnjem evanđelju, o izmorenima, opterećenima, ojađenim ljudima da nađu spokoj u Isusu. To je za mene smisao svećeničkog poslanja, zajedno s Isusom biti iscjelitelj ljudskih rana, biti lijek, melem, utjeha ljudima koji su izranjeni različitim životnim ranama – istaknuo je fra Anđelko obraćajući se okupljenim vjernicima, a posebno mladomisniku fra Filipu.

Nakon pričesti nazočnim vjernicima obratio se o. Provincijal te izrazio svoju radost zbog svih ovogodišnjih mladomisnika, osobito četvorice članova svoje Provincije. Zahvalu svima okupljenima, osobito onima koji su pomogli u organizaciji i ostvarenju mladomisničkog slavlja, izrekao je župnik don Franko Prnjak. Riječi zahvale na kraju misnog slavlja uputio je i mladomisnik fra Filip zahvalivši svima, posebno svojim roditeljima te Bogu koji ga je izabrao za ovo zvanje. „Dosta mi je tvoja milost“, riječi su koje je izabrao za sebe, za svoj život, riječi koje su njegovo mladomisničko geslo.

Nakon svete mise u krugu dvorišta crkve Gospe od Ružarija vjernici su se mogli počastiti kolačima i pićem, a potom je slavlje nastavljeno u restoranu za obitelj i prijatelje.