Kontrolirate li vi svoje navike ili one vas?

Posted by

Bio jednom jedan pametan bogataš koji je želio dobro odgojiti svoga sina. Stoga je zamolio nekog mudraca da pokuša naučiti njegovog sina kako će se oduprijeti lošim navikama jer one malo pomalo definiraju karakter osobe. Stari mudrac na prvom sastanku povede momka na šetnju kroz jedan predivan park, te iznenada zastade i zamoli mladića da iščupa jednu malu biljku pored puta.

Mladić uze biljčicu sa svoja dva prsta i izvuče je iz zemlje bez problema zajedno sa korjenom. Nakon nje mudrac mu reče da iščupa nešto veću biljku koju mladić opet bez problema izvuče iz zemlje.


"Iščupaj sada onaj grm tamo" - reče starac. Mladić se već zajapurio od napora, ali nakon nekog vremena je uspio iščupati i taj grm. Na kraju mu mudrac reče da iščupa obližnje stablo. Mladić je pokušavao i pokušavao, ali na kraju sav u znoju reče: "To je nemoguće!"


"Tako je i sa lošim navikama," reče starac. "Kada si mlad, lako ih je ukloniti, ali kada ostariš i kada loše navike puste korijene, gotovo ništa ih ne može ukloniti u potpunosti."
Tako je jedna kratka šetnja sa mudrim čovjekom promijenila mladićev život.


Ne čekaj, stoga, da loše navike puste korijene u tvojoj duši, napusti ih dok još uvijek imaš kontrolu nad njima ili će one preuzeti kontrolu nad tobom! Je si li ti gospodar ili sluga svojih navika, ovisnosti, navezanosti?

Foto: www.pixabay.com