Kako se zaštititi od ljudske zloće i pakosti?

Posted by

Mi vjernici nismo nemoćne žrtve slijepe sudbine i zavedenih osoba koje se bave magijom. Mi smo štićenici Božji i našim životom ravna Providnost Božja, nas vodi svemoćni Duh Sveti.

Sve je to imao na pameti sv. Pavao kad je u poslanici Filipljanima napisao: „Sve mogu u Onome koji me jača“ (Fil 4, 13). Taj koji ga jača je Duh Sveti, Treća božanska osoba kojeg Otac i Sin šalju na svijet da vjernicima doziva u pamet sve ono što je Isus govorio. Snagom Duha Svetoga Isusove riječi žive u nama i donose svoje plodove. Duh Sveti prosvjetljuje pamet da shvatimo i prihvatimo istinu. Duh Sveti žari naša srca da se pokrenu na djelovanje, odnosno na služenje iz ljubavi. Duh Sveti nas osposobljava da uvjerljivo naviještamo Kraljevstvo Božje.

Duh Sveti je naš najbolji i najjači Branitelj. On nas brani, prije svega, od Zloga, dakle od zloće i pakosti sotonske. Sveti Petar nas upozorava da đavao kao ričući lav obilazi okolo i traži svoje žrtve da ih zavede i odvede u propast. Iako je Sotona moćna sila, ne trebamo strepiti pred njom. Toj sili se treba oduprijeti čvrsto u vjeri i pouzdanju u Isusa Krista koji je svojom smrću na križu uništio sotonsku silu. Sveti Ivan apostol u svojoj poslanici ohrabruje nas da povjerujemo u snagu Duha Svetoga koji djeluje u onima koji vjeruju i koji imaju čisto srce. „Jači je Onaj koji je u nama, od onoga koji je u svijetu“ (1 Iv 4, 4). U nama vjernicima je Duh Sveti, Duh Isusa Krista, Duh koji od Oca dolazi da brani i štiti one koji su Kristovi. Važno je da imamo na pameti tu istinu i da prema sotonskoj zloći nastupamo pobjednički. Nismo nemoćni ni pred sotonskom silom. Sjetimo se što nam sv. Pavao poručuje i u što je on vjerovao: „Sve mogu u Onome koji me jača“.

Duh Sveti nas također štiti i od ljudske zloće, od raznih vračeva i modernih „vještica“, od onih koji se bave magijom, raznim zapisima i prokletstvima. Ništa nam ne mogu nauditi ako čvrsto vjerujemo da je veći Onaj koji je u nama, dakle Duh Sveti, od onoga koji djeluje u svijetu, a to je Sotona i oni koji s njime surađuju. Važno je da u to čvrsto vjerujemo, jer nama se sve u životu događa prema našoj vjeri. Sam Isus je rekao: „Neka ti bude po tvojoj vjeri.“ To vrijedi na naravnoj, psihološkoj i onoj nadnaravnoj razini. Na naravnoj ili psihološkoj razini moć vjere se očituje tako da se osobi u životu događa upravo ono u što ona najviše vjeruje. Tako, na primjer, kad netko vjeruje da će mu se dogoditi neko zlo jer ga je netko prokleo ili mu nešto „napravio“, podmetnuo neki magijski zapis ili slično, onda će mu se, vjerojatno, i dogoditi neko zlo budući da u to vjeruje. A neće mu se dogoditi ako vjeruje da ga čuva Duh Sveti koji je jači i koji je naš Branitelj. Na nadnaravnoj razini istinska i ljubavlju djelotvorna vjera u Isusa Krista spašava nas za život vječni.

Kako je žalosno svoju vjeru pokloniti onima koji se bave magijom i dopustiti im da nam nanose zlo, a ne povjerovati u snagu Duha Svetoga koji nas štiti, brani, uvjerava da smo ljubljena djeca Božja. Ne mogu mi naškoditi ni Sotona ni osobe koje se bave magijom, ako čvrsto vjerujem u snagu i zaštitu Duha Svetoga. Nikad nije dovoljno naglašavati istinu kako je „jači Onaj koji je u nama, od onoga koji je u svijetu“. U nama je Duh Sveti kad se odričemo grijeha i kad vjerujemo, a u svijetu djeluje Sotona i oni koji čine njegova djela. A kad Bog dopusti da mi se dogodi neka nevolja, On to čini samo za to da iz toga izvuče za mene nešto puno bolje i veće od muke koju sam  trebao proći. Ako se čvrsto uzdam u Boga onda će me Duh Njegov štititi. Mi vjernici nismo nemoćne žrtve slijepe sudbine i zavedenih osoba koje se bave magijom. Mi smo štićenici Božji i našim životom ravna Providnost Božja, nas vodi svemoćni Duh Sveti.

Nadalje, Duh Sveti je naš Tješitelj. On nas tješi u našim tjeskobama, žalostima i nevoljama. Psalmist lijepo kaže: „Kad se skupe tjeskobe u srcu mome, tvoje mi utjehe dušu vesele“ (Ps 94, 19). Najbolji lijek protiv depresije je vjera u snagu Duha Svetoga koji tješi tjeskobnu i žalosnu dušu. Duh Sveti nas uvjerava da nas Bog voli, da je Isus uvijek tu s nama, napose kad smo u žalosti i tjeskobi.

Konačno, Duh Sveti je naš Iscjelitelj. On iscjeljuje srca skršena. On ima moć skupiti opet u zajedništvo raspršene narode, rastavljene bračne parove, odijeljenu djecu od svojih roditelja. U naravi je Duha Svetoga da stvara zajedništvo ljubavi. Prema sv. Pavlu, „Duh Sveti razlijeva ljubav Božju u naša srca“ (Rim 5, 5). To nam je najpotrebnije. Ljudi su gladni autentične ljubavi. Takva je ljubav Božja. Ona nas iscjeljuje i liječi sve naše rane. Tko povjeruje da ga Bog voli, iznutra postaje zdrav i cjelovit. Tko vjeruje i stekne čisto srce po iskrenom kajanju za svoje grijehe, taj postaje sposoban primiti taj dar Božji. U ponizno i čisto srce koje vjeruje, Duh Sveti razlijeva ljubav Božju. To je prekrasna istina koju smo, možda zaboravili pa tražimo razne surogate ljubavi koji nas ne mogu iscijeliti niti zadovoljiti naše srce gladno ljubavi.

Na koncu, vratimo se svetopisamskoj rečenici s početka ovog našeg razmišljanja: „Sve mogu u Onome koji me jača“. To nije naivna i lažna utjeha psihologije samopomoći – New age. To je istina od koje pravi vjernik živi. Pripadnik ideologije New agea se uzda u vlastitu moć, naivno misleći kako je on božanski svemoćan. Pravi vjernik se pouzdaje u snagu Božju koja u njemu djeluje. Vrijeme je da počnemo više vjerovati u svjetlo Duha Svetoga koji rasvjetljuje našu pamet i ljubav njegovu koja nas iznutra grije i uvjerava da smo ljubljena djeca Božja. Svaki osjećaj manje vrijednosti trebao bi nestati kad istinski povjerujemo da nas Bog voli i prihvaća takve kakvi jesmo, da je Isus moj najveći Prijatelj, da me Duh Sveti jača i brani od moje nemoći i od tuđe zloće. Zaista, sve mogu, ali ne sam, ne svojim silama, nego snagom Onoga koji me jača, silom Duha Svetoga koji me brani, tješi i iscjeljuje sve moje rane.

P. Mijo Nikić, SJ

Izvor: https://glasnik-sim.hr