Kako pobijediti letargiju?

Posted by

Portal Catholic Link donosi nekoliko duhovnih i praktičnih savjeta kako pobijediti letargiju, bezvoljnost, sabrati se i fokusirati na bitne stvari.

1. Zaustavi se. Barem na trenutak. Diši. Saberi se.

2. Zazovi Duha Svetoga. Zamoli ga da ispuni tvoje srce i zapali u tebi vatru svoje ljubavi. Udahni dah života koji dolazi od njega. Zapamti, plod Duha je ljubav, radost, mir, strpljivost, dobrota, dobrota, vjernost, nježnost, samokontrola“ (Gal 5,22-23).

3. Osmisli patnju. Ona je suprotnost svemu što svijet stavlja kao prioritet. Patiti znači napustiti udobnost i stabilnost zbog izazova i borbe. To je uistinu put preko Križa do vječnog života. Svoje patnje sjedinite s Isusovom mukom za grešnike, duše u čistilištu ili one u potrebi.

4. Promisli. Uz mudrost Duha Svetoga promisli što se događa, zašto proživljavaš poteškoće, u čemu je problem, je li u pitanju grijeh, strah ili nešto treće... Potrebna je istinska hrabrost za samosvijest i samospoznaju. Budite iskreni prema sebi i prema Bogu.

5. Slušaj. Otvori Bibliju, uzmi bilo koji redak i pusti da ti Božja riječ govori. Ona je živa Riječ, djelotvorna, raspoznaje misli i namjere srca (Heb 4,12). Također, u poniznosti slušaj druge. Potraži savjet duhovnika, obitelji ili prijatelja od povjerenja. Moli s njima. Zamoli ih da mole za tebe, a ti moli za njih.

6. Oprosti drugome, oprosti sebi i primi oprost od drugoga. Oprost je prelijep čin, još ljepši ako ga se iskusi kroz iskreni sakrament pomirenja, vršenja pokore i preko opraštanja drugome. Milost oproštenja je snaga ustrajanja!

7. Budi odlučan. Kad odvojiš malo vremena za razmišljanje, donesi odluku. Ustraj u vjeri slijedeći Božju volju i istinu Crkve. Ustraj u nadi živeći s čežnjom za Kraljevstvom nebeskim u kojem je vječna radost. Ustraj u ljubavi ljubeći Boga iznad svega i bližnjega kao sebe.

8. Zahvali i budi spreman. Izazovi, poteškoće i 'loši dani' dolaze i odlaze. Ti trenuci nas neprestano pozivaju da uvijek budemo pravi učenik Isusa Krista. Radujte se uvijek u Gospodinu, molite se neprestano, budite zahvalni u svim okolnostima (1 Sol  5,16-18). Budite spremni na izazove i budite čvrsti u svojoj želji da živite Evanđelje!

Andrew Rubinich

Preuzeto s https://laudato.hr/