humanitarni koncert

HUMANITARNI KONCERT MARIJANSKIH NAPJEVA za misije na Salomonskim otocima

Posted by

 

Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita organiziraju humanitarni koncert marijanskih napjeva za pomoć misijama na Salomonskim otocima. Koncert će se održati 28. svibnja 2017. u 20 sati u crkvi Presvetog Otkupitelja, u franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića na Trsteniku u Splitu.

Pod imenom Salomonski ili Solomonovi otoci krije se siromašna država koju nastanjuje jako malo stanovništva (oko 500 000) i to rasutih na čak 993 otoka po Pacifiku. Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog iz Hrvatske odlučile su prije nekoliko godina svoju karizmu služenja bolesnima i siromašnima proširiti upravo tamo gdje su najveće potrebe - na Salomonske otoke. Naime, s. Marinka Blatarić, s. M. Slavka Bogdan, s. M. Augustina Nikolić i s. Jasna Plavac, u nedjelju 8. svibnja 2011. primile su misionarski križ iz ruku tadašnjeg nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela vlč. Tonija Štefana u crkvi sestara milosrdnica u Frankopanskoj, za vrijeme svete Mise, te već sutradan krenule prema svojoj novoj misijskoj i životnoj postaji.

U navedenoj zemlji sestre milosrdnice djeluju kao redovnice i medicinske sestre. Pomažu siromašnom Salomonskom narodu pružajući gladnima hranu, bolesnima njegu, ožalošćenima utjehu, očajnima nadu. Na poseban način zauzimaju se za to da obrazovanje djece u osnovnoj i srednjoj školi bude što dostupnije. Naime, ograničen pristup obrazovanju djece jedan je od najznačajnijih problema s kojima se suočavaju obitelji na Salomonskim otocima. Dnevna primanja više od 80 posto stanovništva ovise isključivo o uzgoju svježeg voća i povrća i prodaje istih na lokalnoj tržnici.

Skromni prihodi obitelji jedva mogu zadovoljiti najosnovnije potrebe za hranom i to samo ukoliko im vremenske nepogode ne unište to malo kultura koje uzgajaju. Školarina i troškovi putovanja su, dakle, glavne prepreke koje stoje na putu osnovnom obrazovanju. Zbog svega navedenog oko 50% djece, nažalost, ne pohađa školu redovito. Žalosno je da će prema današnjim statističkim podacima samo 15 % djece koja krenu u školu uspjeti završiti srednju školu. Ovom akcijom želimo pomoći da se navedena situacija promijeni.

Na koncertu sudjeluje zbor franjevačkih bogoslova, zbor mladih „Vox pacis“, zbor sestara milosrdnica provincije Navještenja Gospodinova iz Splita, sopranistica Branka Pleština Stanić, orguljaš don Ivan Urlić i orguljašica s. M. Mirta Škopljanac Mačina.

Za vrijeme programa, mladi Marijanske vinkovske mladeži prodavati će radove svojih marljivih ruku, a sav prinos ide za misije na Salomonske otoke.

Pridužite se ovom humanitarnom događaju i pomozite onima najpotrebnijima, onima s „kraja svijeta“, jer „što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25, 40).

Sestre milosrdnice na Salomonskim Otocima:

https://www.youtube.com/watch?v=udlc1a99Q3w