Duhovni impuls: Put do Hrvatske suverenosti

Posted by
Dana 15. siječnja 2021. godine, u Kongresnoj dvorani Franjevačkog klerikata, profesor povijesti u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Imotskom, Denis Đerek, održao je predavanje franjevačkim bogoslovima, u sklopu redovitih susreta naslovljenih “Duhovni impuls”, a tema predavanja bila je “Hrvatski suverenitet kroz povijest”.
Profesor Denis, iznio je činjenice, odnosno bitne stavke koje su slijedile hrvatski narod na putu prema modernoj samostalnoj državi.
U kratkom vremenu prošao je s bogoslovima kroz hrvatski povijesni vremeplov od samog doseljenja na područje današnje Hrvatske i prvih vladara Hrvatske krvi te razdoblje stranih vladara, preko Mađarske i Austrije, te najaktualnijeg povijesnog sadržaja u Hrvata, a to je posezanje Srbije u vremenu prve Jugoslavije i dinastije Karađorđevića i uspostavu Nezavisne Države Hrvatske i pokušaja u slamanju sna o slobodnoj Hrvatskoj uspostavom druge Jugoslavije pod maršalom Josipom Brozom Titom. Sve do 1990. godine kada se na političkoj sceni u tadašnjoj Jugoslavij, a Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, pojavio dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik slobodne i neovisne Hrvatske.
Nakon predavanja bogoslovi su imali priliku postaviti pitanja predavaču.
Na koncu susreta, magistar bogoslova je zahvalio predavaču i izrazio želju za ponovnim susretom.
Zanimljiva koincidencija je da se ovaj susret dogodio upravo na 29. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Tekst i fotografije: Fra Mate Šakić