Đakonsko ređenje u Gračacu

Posted by

Predvodeći euharistijsko slavlje u crkvi svetog Ivana Krstitelja u župi Gračac, Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić zaredio je za đakona člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Nikolu Žulja iz župe Knin. U slavlju su još sudjelovali: provincijal o. fra Marko Mrše, župnik fra Ivan Šimunac, kninski gvardijan i župnik fra Josip Gotovac, dekan i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini o. don Josip Šimatović,  župnik u Donjem Lapcu, Borićevcu i Zavalju don Dino Rupčić, župnik Lišana fra Božo Mandarić, župni vikar u Udbini don Ante Luketić, župni vikar u župi Gospe Lurdske u Zagrebu fra Kristian Radas, koji je ujedno navijestio evanđelje svečanim napjevom te odgojitelji bogoslova u Franjevačkom klerikatu fra Ivan Režić i fra Domagoj Volarević.

Biskup Križić u propovijedi je istakao kako đakoni trebaju biti ljudi posebnih kvaliteta te činiti djela ljubavi i služenja kako bi mogli zračiti posebnu privlačnost i druge privoditi Kristu.

Nakon homilije, o biskup je podijelio sakrament svetoga reda đakonata fra Nikoli Žulju. Potom je novozaređeni đakon, uz asistenciju fra Kristiana Radasa, obukao službenu liturgijsku odjeću: štolu, znak dostojanstva i vlasti i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na koncu obreda, đakon je primio evanđelistar iz biskupovih ruku, a potom je pristupio služenju kod oltara u prinosu darova.

Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio provincijal mnp. o. fra Marko Mrše, zahvalivši o. biskupu, odgojiteljima, rodbini i prijateljima novozaređenog đakona te svima koji su fra Nikolu do sada pratili na njegovu životnom i duhovnom putu. Misno slavlje, koje je skladnim pjevanjem i sviranjem uzveličao zbor franjevačkih bogoslova predvođen prof. Perom Prosenicom, završeno je himnom „Tebe Boga hvalimo“. Svoj đakonski praktikum fra Nikola će vršiti u župi Gospe od Zdravlja u Splitu

GALERIJA - KLIKNI


Tekst i fotografije: fra Mate Šakić