Bogoslovi u župi Uznesenja Marijina u Jerkulovcu (Bilice)

Posted by

Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja uveličali su pjevanjem i služenjem oko oltara proslavu svetkovine Duhova 4. lipnja 2017. godine u župi Uznesenja Marijina u Bilicama, u crkvici Marije pomoćnice kršćana u Jerkulovcu. U prekrasnom prirodnom okruženju okruženom maslinama i hrastovima slavlje je uz koncelebraciju župnika fra Ante Vukušića predvodio magistar bogoslova fra Ivica Jurić.

Iz njegove propovijedi izdvajamo: „Evanđelje nas potiče da naslonimo svoju ograničenost na Božju svemogućnost i odgojimo svoje srce za ljubav prema Bogu, sebi i drugima. Način na koji ćemo to postići i kako točno svjedočiti Krista moramo sami pronaći. Nema smisla kopirati druge: svako vrijeme i svaki čovjek ima svoje specifičnosti i u skladu s njima pozvan je naći pravi način, model kako najbolje svjedočiti Krista.

Pa ipak možemo nešto predložiti što nam se čini potrebnim. Naime, čini nam se da toliko dugo funkcioniramo pod utjecajem vanjskih autoriteta da smo gotovo i zaboravili živjeti vođeni unutarnjim autoritetom – ritmom vlastitog srca osluškujući ono što Bog hoće. I tako se dogodi da umjesto da žive vođeni ritmom vlastitog srca, oni žive očekivanja drugih ljudi. Umjesto Bogu, nastoje se svidjeti ljudima.

Posljedica takvog razmišljanja u kojem se ne živi originalno (i odgovorno je i stil života u kojem ljudi, nekad i nesvjesno, od drugih očekuju da im srede život, nađu posao, podignu standard, nađu bračnog druga, uljepšaju svakodnevicu… jer “oni će se samo uklopiti”.  Kad mali dio stanovništva na takav način razmišlja nije problem. Međutim,  kad to postane prevladavajuće razmišljanje onda apatija zavlada i ljudi ne prihvaćajući vlastitu odgovornost za život, nego uvijek iznova pronalaze nove krivce za svoje nezadovoljstvo.

Umjesto optimizma tj. vjere u bolje sutra, koja je neophodna za bilo kakav napredak, pesimizam je kod takvih znak mudrosti, a cinizam dođe kao “pojas za spašavanje od nečinjenja”. Ni od jednog od navedenih ni pojedinci ni društvo u cjelini nemaju nikakve koristi. Štoviše, samo se vrte u krugu u dosadnom društvu kreativnih lamentacija koje postojeće stanje samo cementiraju.

Zato se treba  odvažiti. Umjesto neprestanog jadikovanja treba jednostavno živjeti, boriti se, stvarati obitelj, stvarati nove poslove. Umjesto čekanja budućnosti valja ju stvarati. Bog prati odvažne. Ako Bog pozove, a On to redovito čini, i nekoga da se i kroz svećeničko-redovničko zvanje ostvari – onda se i takvi ne trebaju bojati. Bog koga zove toga i osposobljuje. On ne zove savršene jer zna da takvi ne postoje. On pozvane usavršava“, zaključio je fra Ivica pozvavši okupljene da uvijek slijede Duh Božji, a on će već providjeti putove prikladne za svakoga.

Ono što je posebno uveličalo ovogodišnje slavlje Duhova u župi Bilice jest krštenje troje djece. Tako je ova župna zajednica upravo na rođendan Crkve obogaćena s troje novih članova. Poslije svečanog misnog slavlja bogoslove, njihova magistra fra Ivicu i župnika fra Antu u svom obiteljskom domu primio je i počastio gosp. Ljubo Grubišić. Od srca zahvaljujemo župniku fra Anti, gospodinu Ljubi i njegovoj obitelji na gostoprimstvu kao i vjernicima koji su nas darovali uljem, vinom i kolačima.

Franjevački bogoslovi