Bleiburg: 78. obljetnica Bleiburške tragedije

Posted by

U župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Bleiburgu u petak 12. svibnja slavljena je misa za sve žrtve Bleiburga i križnih putova na završetku Drugog svjetskog rata. Misu je predvodio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, fra Marko Mrše, a koncelebrirali su nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu Pavao Dominiković, bleiburški župnik mons. Ivan Olip i drugi svećenici.

Na misi u bleiburškoj župnoj crkvi bio je nazočan i veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić.

Liturgijsko su slavlje u ime Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine organizirali Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija Klagenfurt. Na misi je pjevao zbor Župe Gospe od Zdravlja iz Splita pod vodstvom fra Stipice Grgata i orguljsku pratnju s. Zorislave Radić.

Kod mise su posluživali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, a ceremonijar je bio fra Stipe Buljan. Liturgiju je pripremio dr. fra Zlatko Vlahek, OFM Conv.

Sve okupljene na početku je kratko pozdravio bleiburški župnik mons. Ivan Olip, a u misu je uveo provincijal fra Marko Mrše.

Prvo čitanje (1 Iv 4, 7-16) čitao je fra Marin Kujundžić. Psalam „Ti si, Gospodine, baština moja (A. Milanović, PGPN 89)“ otpjevao je solist Joško Vučić.

Evanđelje (Iv 10, 11-16) je navijestio fra Vjekoslav Lazić, delegat Hrvatske inozemne pastve za Austriju.

Homiliju je održao predvoditelj slavlja dr. fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Zahvalu na kraju mise uputio je nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić istaknuvši kako su u misnu nakanu uključene sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća a osobito iz hrvatskog naroda.

Prije završnog blagoslova predsjedatelj misnog slavlja fra Marko Mrše predvodio je molitva za odrješenje stradalih na križnim putevima hrvatskog naroda.

Misno je slavlje zaključeno pjesmom „Kraljice neba“. Misu su izravno prenosili Laudato televizija, Radiotelevizija Herceg-Bosne i Hrvatski katolički radio.

 

Izvor: ika.hr

Fotografije: fra Mate Šakić

FOTOGALERIJA