Život novaka na Visovcu posvećen je oblikovanju srca prema uzoru na sv. Franju

Posted by

"Franjevci su u mene utkali radost u životu s Kristom. Tako i ja želim dalje, prema primjeru sv. Franje, nasljedovati Krista", rekao je Mate, jedan od novaka novicijata franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na Visovcu. Prigodom Dana posvećenog života fra Jerko Kolovrat razgovarao je, za Televiziju Šibenik, s novacima na Visovcu te s novim meštrom novaka fra Mijom Šabićem, prenosi Šibenska biskupija.

Visovac

Novicijat je uspostavljen u visovačkoj osami 1568.  Novaci ovdje započinju život u franjevačkom redu, a u ovom vremenu kontemplacije i posebnog oblika studija nastoji se oblikovati razum i srce mladih redovnika prema uzoru na sv. Franju. Fra Mijo došao je na službu 2. listopada 2019. On smatra da je novicijat blagoslovljeno, milosno vrijeme darovano od Boga svakom od kandidata za redovnike. “To je vrijeme jednog dubljeg promišljanja svoga poziva. Gdje ja to idem? Koji su putevi kojima moram kročiti kao redovnik?”, navodi fra Mijo pojašnjavajući da u novicijatu kroz 365 dana redovnik treba promišljati o izazovima koji ga čekaju i kako ih savladavati.

Život novaka na Visovcu je molitva, kontemplacija i škola, ali ponajviše rad na oblikovanju srca prema uzoru na sv. Franju

“Dan nam počinje jutarnjom molitvom. Nakon doručka stariji svećenici imaju svoje obaveze, a novaci su u školi koja se odnosi na franjevaštvo, život sv. Franje, spise sv. Franje, crkvene dokumente i sl. Zatim je ručak ili osobni studij. Naravno, brinemo se i o Visovcu da ne bude zapušten. Ipak je sv. Franjo zaštitnik ekologije”, rekao je fra Mijo.

Iako je sv. Franjo djelovao u 12. i 13. stoljeću, franjevački poziv i danas je mnogim mladima privlačan. Fra Mijo navodi da se odgovor na to zašto mnogi mladi odluče stupiti u red krije u riječima sv. Franje, točnije Pravilu Manje braće koje glasi: opsluživati Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista. “Mi znamo da riječ Božja nikada ne zastarijeva. To je ono što redovnici mogu dati Crkvi – novost Isusa Krista koju svojim životom i djelovanjem te svojom veselom osebujnošću radosti nasljeduju prema sv. Franji. To je pokretačka snaga u Crkvi, ali i u svijetu.”

Pogledajte ovdje što kažu mladi novaci kako je slijediti put sv. Franje i put Krista u današnjem vremenu te s kojim teškoćama se oni nose.

Izvor: https://hkm.hr/