Zašto treba moliti za svoje neprijatelje?

Posted by

Nalazimo se u vremenu kad se pripremamo za 29. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje i kad ćemo prvi put obilježiti državni blagdan "Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje" 18. studenog. Aktualiziramo prigodnu duhovnu riječ o tome kako treba ljubiti neprijatelja koju je uputio poznati teolog fra Ante Vučković u rujnu 2019. godine. Fra Ante Vučković govoreći o tome kako možemo pružiti svjedočanstvo vjere, istaknuo je kako znamo da je nemoguće druge naučiti ono što sami ne vršimo, a u pravilu se ponašamo drukčije.

“Otac koji pije zna itekako dobro učiti djecu da nije dobro piti. Majka koja proklinje zna itekako dobro govoriti djeci da ne izgovaraju loše riječi. Svećenik koji s oltara govori da treba brinuti za siromašne zna itekako na drukčiji način živjeti.

Stoga treba imati na umu da Isus govori kako je na prvom mjestu život, a onda tek pouka jer onaj koji dokine životom jedan od zakona, pa i najmanji te na taj način uči druge da se ponašaju, bit će najmanji u Kraljevstvu Božjem. I obratno, onaj koji sam bude vršio zakone na taj način će učiti druge, a to neće učiniti govoreći što činiti već vršeći zakone najbolje se uči druge. Važno je uočiti da najprije dolazi život te da kršćanstvo nije nauk već da je kršćanstvo život. Isus veli: Ako ne jedete moje tijelo i ne pijete moju krv, nemate života u sebi. Ako ne živite, nemate života u sebi.”

Naglasio je kako je to uvod u Isusovih šest “A ja vam kažem…”

“Zadnji od tih šest je na neki način vrhunac. To su riječi koje nas neprestano bole. U kršćanstvu treba učiti da ono što nas najviše boli u Kristovoj prisutnosti postaje najljekovitije.”

Nadodao je kako taj šesti “A ja vam kažem” glasi:

“U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ‘Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!'” (Mt 5, 43-48)

Zašto treba ljubiti svoje neprijatelje?

Fra Ante Vučković vjeruje kako te Isusove riječi posebno bole, osobito ako imamo neprijatelje, a posebno ako dugo vremena imamo neprijatelje.

“Bole riječi kad Isus kaže ljubite neprijatelje. Zašto treba ljubiti svoje neprijatelje? Zašto bismo trebali moliti za njih? Mi u svojoj muci s ovim riječima i svojim kršćanstvom pokušavamo dosegnuti o čemu je riječ pa molimo. Mi mislimo kako će naša molitva doći do Boga te će Bog odozgo promijeniti srca naših neprijatelja. I ništa se ne događa. Naime, Isus nije rekao molite za svoje neprijatelje pa će se oni promijeniti. On to nikad nije rekao. Kršćanstvo može promijeniti svijet, ali ne tako da se promijene naši neprijatelji nego kršćanstvo mijenja svijet kad se ja mijenjam. Molitva za moje neprijatelje je promjena mene.”

Govoreći tko je moj neprijatelj, fra Ante je istaknuo kako je neprijatelj ona osoba koja nam želi zlo.

“Ali to još uvijek nije moj neprijatelj. On mi može činiti zlo, ali to ne znači da sam ja pristao da je on moj neprijatelj.”

Objasnio je da ukoliko se mjerimo sa svojim neprijateljem, onda ćemo mu svakim danom biti i sličnije te upozorava:

“Ne mjeri se s neprijateljem. Nije ti zlo mjerilo. Bog Otac je mjera. Dočim se netko najavi kao tvoj neprijatelj, veli Isus: Gledaj Oca jer nema neprijatelja. Ne znači to da Bog nema neprijatelja. Naravno da ima ljudi koji mrze Boga, ali On ne uzvraća istom mjerom. Širok je. Naša nas neprijateljstva suzuju, sakate.”

Fra Ante naglasio je kako “ljubite neprijatelje” znači i ljubiti ono što je neprijateljsko u vama, odnosno ono čega se sramimo.

“Imamo neke karakteristike koje bi najradije odmaknuli od sebe. Imamo u sebi čina, grijeha i poteza u životu koje smo sakrili jer su nam neprijateljski te ih se stidimo. Isus veli drukčije: Ljubi svoje neprijatelja. Ljubi ono što u tebi ne valja jer to je tvoje. Kad to prihvatiš, promijenit ćeš odnos prema sebi. Postat ćeš savršen i cjelovit kao Otac jer Otac nema niša što od sebe odbacuje. Sve što ne voliš na sebi prihvati Očevom ljubavlju. Sve ono što je na tebi bolno i ranjeno pozovi Isusa i Duha Svetog da to učini prijateljskim.”

Poručio je kako ući u potpunosti u život s Kristom i kršćanstvom znači nadići pripadnost određenom narodu te otvoriti se susretu s Bogom koji je na “ti” s tobom, koji je osoba i koji je živ te koji hoće da rasteš i da se mijenjaš. Cijeli video pogledajte u prilogu:

http://https://www.youtube.com/watch?v=a6wZoaSlwJE&feature=emb_logo

Izvor: https://hkm.hr/