Zadarski fratri više neće imati status provincije, postaju kustodija ovisna o Franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba

Posted by

U emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 26. siječnja razgovaralo se o franjevačkoj prisutnosti u Hrvatskoj, a povod razgovoru bio je proces prestrukturiranja Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru. U emisiji su sudjelovali provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru fra Tomislav Šanko, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto i generalni delegat u procesu prestrukturiranja fra Domagoj Runje.

Zbog sve manjeg broja braće, Provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru do 2025./2026. postat će kustodija ovisna o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Provincijal Šanko pojasnio je da se radi o procesu prestrukturiranja koji je bio potreban kako bi se povećala kvaliteta njihovog života i ulio novi život u franjevačko biće na području na kojem žive.

„Godinama se broj fratara smanjuje i kvaliteta života je opala. Došli smo u situaciju da ne možemo sami ‘pokriti’ sve samostane. No, više od samostana bitna je kvaliteta života i identitet naše karizme. Mislim da smo kao franjevci potrebni Crkvi u mjeri u kojoj živimo svoj identitet. Provincije koje nas okružuju ponudile su nam pomoć, a odabir je pao na zagrebačku provinciju”, objasnio je provincijal Šanko te dodao kako odluka nije donesena ishitreno,  već je svijest o tome da su potrebni pomoći dugo sazrijevala. Odluke su, dodao je, donesene nakon dugotrajnih razgovora s braćom i dva referenduma.

U procesu prestrukturiranja pomaže i generalni delegat tog procesa fra Domagoj Runje koji je rekao kako provincija mora imati najmanje 40 članova da bi bila samostalna u donošenju odluka vezanih za zajednicu i svakodnevni život. Kustodije, pak, imaju manji broj članova. „Kako bi jedna zajednica bila kustodija, mora imati najmanje 25 članova. Kustodija može biti i neovisna, ali u ovom slučaju će biti ovisna. Zbog manjka vlastitog kapaciteta u donošenju odluka ima pomoć od provincije o kojoj ovisi”, objasnio je generalni delegat u procesu prestrukturiranja.

Provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu Krišto istaknuo je kako su sretni kada dobiju novu braću, ali i kako je za njih ovo novi izazov. „Ova nova stvarnost pred nas stavlja pitanje kako mi živimo i djelujemo, a kako će sve dalje biti, puštamo Duhu Svetom”, rekao je provincijal Krišto, dodajući da je ovaj proces prestrukturiranja prijedlog o čijem će konačnom obliku odlučiti general Reda.

Franjevci su i dalje najbrojniji red u Hrvatskoj koji, za razliku od ostalih redovničkih zajednica, ima više od jedne provincije. Uzrok smanjivanju broja duhovnih zvanja pa samim time i franjevačkih poziva, istaknuto je, su promjene u društvu i u Crkvi.

„Potpuno je normalno da u tim promjenama nekad malo i kasnimo, da se u tim promjenama nekada baš odmah i ne snađemo. Sve to treba gledati kao znakove vremena. Općenito, pad broja zvanja treba gledati kao znak vremena iz kojeg treba nešto naučiti”, rekao je generalni delegat fra Domagoj i dodao,  osvrćući se na biblijske primjere, kako se ne možemo pouzdati samo u broj jer bi to bilo previše ljudski.

Gospodin je i s manjim brojem svojih slugu činio velike stvari kako bi nam pokazao da naša snaga proizlazi iz Njega, rekao je zadarski provincijal, objasnivši da je vrijeme čišćenje ujedno i vrijeme osnaživanja te velikih milosti. Na kraju je zaključeno da Hrvatska neće ostati bez franjevaca, ali je potrebno moliti Gospodara žetve da pošalje radnike kako Hrvatsku ne bi pogodio trend koji se već godinama događa na Zapadu, a to je gašenje redovničkih zajednica.

Izvor: https://ika.hkm.hr/