Visovac: Susret braće svih odgojnih zavoda Provincije

Posted by

Već duži niz godina običaj je da se jednom godišnje susretnu braća svih odgojnih zavoda naše Provincije. Ove godine to je bilo u  subotu, 27. travnja 2024., na otoku Visovcu, u Samostanu Majke od Milosti, Zipki Serafina. Provincijal fra Marko Mrše, sjemeništarci i bogoslovi sa svojim odgojiteljima, stigli su oko 10 sati, a novaci sa svojim odgojiteljima radosno su ih dočekali.

Nakon kratkog druženja i osvježenja pošli smo u crkvu Majke od Milosti, gdje smo molili  Srednji čas nakon kojeg je bilo pokorničko bogoslužje koje je predvodio meštar novaka fra Tino Labrović. Ispit savjesti je pripremljen prema elementima slike Gospe Visovačke: Krist koji je središte, Marija sa sklopljenim rukama, sv. Ivan Krstitelj koji pokazuje na Jaganjca Božjega, te sveti Franjo koji u jednoj ruci drži križ, a u drugoj knjigu koja predstavlja Evanđelje, Pravilo, konstitucije Reda.

Nakon pokorničkog bogoslužja braća su pristupila sakramentu ispovijedi.

U 11.15 slavili smo svetu misu koju je predvodio mnp. o. provincijal fra Marko Mrše. Na početku je fra Marko zahvalio Bogu zbog našeg susreta i potaknuo nas na veće međusobno zajedništvo i na zajedništvo s Gospodinom. U svojoj propovijedi Provincijal je potaknuo mladu braću da uvijek traže i upoznaju Gospodina jer će ga oni sutra drugima donositi i o njemu govoriti.

Nakon ručka uslijedio je rekreativni dio dana. Jedna grupa je otišla na šetnju do Roškoga slapa; druga grupa je išla brodom kroz kanjon Krke do Roškog slapa, a treća grupa se odlučila zaigrati na balota. U 17.45 Provincijal je predvodio svečanu Večernju, a potom je uslijedila večera. Nedugo nakon večere bogoslovi i sjemeništarci su pošli put Splita i Sinja.

Zahvalni smo Gospodinu za ovaj dan, za braću, za zajedničku molitvu, razgovor, druženje. Neka nas podrži kako bismo uvijek ostali Manja braća i njemu služili.

Fra Frano Kutleša, novak

FOTOGALERIJA