Vikend u samostanu

Posted by

Franjevački klerikat u Splitu, u organizaciji promicatelja duhovnih zvanja fra Josipa Repeše, ugostio je mladiće srednjoškolske dobi na vikend susretu u samostanu od petka 13. do nedjelje 15. travnja 2018.

Na vikend-susretu sa bogoslovima mladići su imali priliku iz prve ruke upoznati se sa svakodnevnim životom mladih franjevaca u samostanu. Svrha ovih susreta je pomoć mladićima u donošenju važnih životnih odluka, a posebno onih koje se tiču duhovnog poziva.

U dogovoru sa župnicima i župnim vikarima na susret u Klerikatu je došlo ukupno 7 ministranata: četvorica iz Šibenika (župa Gospa van Grada) i trojica iz Turjaka (župa sv. Ante). Za organizaciju i dnevni red susreta pobrinuli su se fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i fra Ivica Jurić, magistar bogoslova.

Po dolasku u samostan na Trsteniku ministranti su bili raspoloženi za druženje, iako im je, kako su poslije istaknuli, to bilo jako neobično i nesvakidašnje iskustvo upoznavanja sa mladim fratrima i životom u samostanu. Neki su već sudjelovali na susretima u Sjemeništu ali su primijetili razlike ovog i prethodnih susreta.

Susret je započeo u petak poslijepodne sastankom ministranata sa promicateljem duhovnih zvanja i jednim dijelom bogoslova u kapitularnoj dvorani.  Na sastanku su mladići najprije upoznati sa planom odvijanja samog susreta, zatim pravilima kućnog reda i rasporedom prostorija u kojima će odvijati program predviđen ovim susretom. Nakon sastanka mladići su sudjelovali u molitvi Večernje i svetoj misi u samostanskoj kapeli koju je predvodio fra Josip Repeša. Poslije večere slijedilo je druženje sa bogoslovima u Bratstvu kao i ostalim prostorijama za rekreaciju.

Drugi dan susreta započeo je ranim ustajanjem i sudjelovanjem na svetoj misi u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja, koju je u zajedništvu sa ostalim svećenicima, predvodio fra Anđelko Domazet. Poslije doručka ministranti su sa promicateljem zvanja i nekoliko bogoslova posjetili samostan sv. Klare, gdje ih je primila i ukratko predstavila život i rad sestara klarisa u Splitu  časna majka predstojnica samostana, s. Marija Dolores od svetih Rana Isusovih, sa sestrama novakinjama. Poslije posjeta samostanu svete Klare ministranti su kratko posjetili i katedralu sv. Dujma te samostan i svetište Gospe od Zdravlja.

Poslije ručka  popodnevni dio programa započeli smo igrom nogometa na samostanskom igralištu. Kroz ugodno druženje pojedinci su pokazali i zavidnu vještinu kontroliranja "baluna" i odigravanja s drugima što je neke posebno oduševilo. Nakon kratkog odmora susret je nastavljen u samostanskoj kapitularnoj dvorani gdje su se ministranti susreli sa bogoslovima i njihovim magistrom fra Ivicom Jurićem. U međusobnom upoznavanju prisutni su mogli upoznati stil života franjevačkih bogoslova, s jedne strane, kao i motive dolaska ministranata na ovaj vikend-susret, s druge. Ministrantima je posebno zanimljiv  bio susret sa dvojicom bogoslova (fra Richard i fra Herve) koji su podrijetlom iz Afrike (iz Konga), a koji svoju formaciju, nakon nekoliko godina početne formacije u Kongu, nastavljaju u našem klerikatu. Nakon večernje molitve i pobožnosti krunice ministranti su iskoristili mogućnost za večernju šetnju uz more sa promicateljem duhovnih zvanja. Dan je zaključen druženjem sa bogoslovima uz piće i pizzu u Bratstvu te nezaobilazne društvene igre stolnog nogometa, stolnog tenisa itd.

Treći, posljednji dan boravka u samostanu, započeo je molitvom jutarnje u samostanskoj crkvi i svečanom svetom misom koju je uz fra Ivicu Jurića i fra Josipa Repešu, predvodio fra Domagoj Runje, gvardijan samostana na Trsteniku. Uspomenu zajedničkog druženja u samostanu ovjekovječili smo zajedničkom slikom pred glavnim oltarom. Poslije svete mise ministranti su imali završno druženje sa fra Josipom tijekom kojeg su ispunjali pripremljenu anketu kao i diskutirali o uvjetima u kleriatu te mogućem dolasku nakon završetka srednje škole. Kraj ovog druženja označio je zajednički ručak na kojem je svoju zahvalu ministrantima uputio gvardijan fra Domagoj Runje, uz želje da se ponovno vide dogodine.

Veliko hvala na organizaciji ovog susreta gvardijanu fra Domagoju Runji, samostanskom ekonomu fra Šimunu Čovi, magistru bogoslova fra Ivici Juriću  i fra Ivi Rastočiću dekanu bogoslova.

Fotografije sa susreta: