Tvoj susret s Gospodinom u tišini

Posted by

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš.

1. Uvod

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Kada radimo iz ljubavi prema Bogu i našim bližnjima, muškarcima i ženama, naš rad postaje “božanski kvasac” koji, sjedinjen s Kristovom žrtvom, pomaže preobraziti svijet. Tekst pročitajte ovdje.

4. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. “Iziđe sijač sijati. I dok je sijao (…), nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod” (Mt 13, 3-8). Pouzdam li se u snagu sjemena koje je Gospodin ostavio u mojoj duši? U čemu bih mogla imati više strpljenja sa sobom i s drugima, ne obeshrabrujući se kada se čini da napori ne daju željeni plod?

2. Želim li biti ta dobra zemlja koja dopušta da je obrađuje Riječ Božja? “Gospodin hoće svoju djecu, na svim časnim putovima svijeta, kao sijače sjemena razumijevanja, oprosta, suživota, ljubavi, mira. – Ti, što ti radiš?” (Kovačnica, br. 373).

3. Svakom od nas Gospodin je dao talente odnosno različite kvalitete i očekuje da ih učinimo plodonosnima. Kako zahvaljujem Gospodinu na onome što mi je darovao i kako tražim kreativne načine da svoje sposobnosti stavim u službu njemu, da bih približila duše Bogu?

4. Čovjek “posije dobro sjeme na svojoj njivi. Dok su njegovi ljudi spavali, dođe njegov neprijatelj, posije posred žita kukolj i ode” (Mt 13, 24-25). Znam li živjeti sa svojom, tuđom, i nesavršenošću institucija? Molim li Gospodina da me to ne obeshrabri i da znam imati razumijevanja i nadnaravni pogled?

5. Nastojim li se u poteškoćama podsjetiti sa svetim Pavlom da “Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube” (Rim 8, 28)? U kojim aspektima bi mogla porasti moja sigurnost da Bog izvlači dobro čak i iz onih najtežih i najnegativnijih okolnosti?

6. “Izabranici moji dugo će uživati plodove ruku svojih. Neće se zalud mučiti i neće rađati za smrt preranu, jer će oni (…) biti rod blagoslovljenika Gospodinovih. Prije nego me zazovu, ja ću im se odazvat’; još će govoriti, a ja ću ih već uslišiti” (Iz 65, 23-24). Nastojim li uz pomoć pouzdanja u Boga prevladati zapreke na koje nailazim kada pokušavam nekoga približiti Gospodinu? Molim li i tražim li načina da pomognem tim ljudima?

Djelo kajanja

5. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Izvor: hkm.hr

Foto: https://unsplash.com/