Trstenik: Trajni i privremeni zavjeti te primanje u OFS

Posted by

Slavlje trajnog i privremenog zavjetovanja te primanja u Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“ u Splitu na Trsteniku proslavljeno je u nedjelju, na svetkovinu Duhova, 4. lipnja 2017., u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu na Trsteniku, s početkom u 9.30 sati.

Zavjete je u ime Crkve i OFS-a primila Mira Maslov, OFS, ministra, a fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent potvrdio. Ulogu svjedoka za vrijeme trajnog zavjetovanja vršili su Sloven Filipović, OFS i Jasminka Stazić, OFS.Trajno su se zavjetovale: Ruža Jukić, OFS; Nevenka Šuljić, OFS; Katica Šušnja, OFS i Ivanka Zovko, OFS. Privremene zavjete (na godinu dana) primila je Maja Duspara, a primljene su: Meri Ćaleta, Zrinka Pejković i Dijana Skelin.Misu je predslavio i propovijedao fra Domagoj Runje, OFM, gvardijan. Koncelebrirao je fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent.

Fra Domagoj je u propovijedi istaknuo poruku svetkovine Pedesetnice – Duhova. Sve dobro što mislimo i činimo dolazi od poticaja Duha Svetoga, dolazi s njegovom snagom: “Različiti su darovi, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima“ (Pavao). Svakomu se daje očitovanje Duha Svetoga na korist. Duh Sveti je dar čovječanstvu i Crkvi, pojedincu i zajednici… Darovani darovi Duha Svetoga ne mogu se  ostvarivati izolirano od zajednice… Pedesetnica – Duhovi označavaju širenje Božjega saveza na sva stvorenja, sve narode i sva vremena, kako bi svekoliko stvorenje kročilo prema svojem pravom cilju – biti mjesto jedinstva i ljubavi. Zajedništvo, koje je prije svega zajedništvo s Bogom putem vjere, ali zajedništvo s Bogom stvara zajedništvo i među nama i nužno se izražava u onom konkretnom zajedništvu, to jest dijeljenju i služenju…

Franjevački svjetovni red (OFS) kao organski i sastavni dio Franjevačke obitelji jedan je od darova Duha Svetoga Crkvi i čovječanstvu posredujući i svjedočeći upravo bratstvo, malenost, vjernost Evanđelju i služenje… Isto tako, i Mjesno bratstvo Franjevačkoga svetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik dar je Duha Svetoga u Splitu. Njegov je poziv i poslanje živjeti evanđelje po uzoru sv. Franje Asiškoga, ne izolirano nego uvijek u zajedništvu s Crkvom i u Crkvi, u svijetu za svijet u službi Kraljevstva Božjega… Zajedništvo s Bogom, ostvareno kao bratsko zajedništvo izražava se na konkretan način, u društvenom zauzimanju, u kršćanskoj ljubavi, u pravdi, – zaključio je fra Domagoj.

Slavlju su nazočili svi trajno zavjetovani članovi OFS-a „Blagovijest“: Iva Babić, Hanija Butorović, Marija Dabić, Ivanka Dabro, Silvana Đilas, Sloven Filipović, Snježana Glibota Burica, Petar Jelavić Šako, Zoran Jurišić, Mladen Knezović, Ljiljana Koludrović, Mira Maslov, Fani Mladinić, Danijel Pfeifer, Mirjana Pleić, Mirjana Privšek, Marija Radan, Jasminka Stazić i Smilja Vuko. Irena Bibić i Dina Vrcan su prešle, zbog mjesta stanovanja, u Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Sv. Frane“, Split – Obala. Dina Vrcan izabrana je na tri godine (2016. – 2019.) za ministru Mjesnoga bratstva OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala.

Na slavlju su bili prisutni i predstavnici Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: OFS ,,Sv. Frano“, Split – Obala, OFS „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan, OFS „Sveta Obitelj, Split – Sukoišan i OFS „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri.

Za vrijeme slavlja pjevao je zbor Franjevačkih bogoslova pod ravnanjem fra Frane Bosnića, bogoslova.

Nakon Popričesne molitve Mira, OFS, ministra izrekla je „Riječ zahvale“ ovim riječima: „Draga braćo i sestre u Kristu, na kraju ove svečane svete mise, na svetkovinu Duhova, radosna sam da u ime Mjesnoga vijeća OFS ‘Blagovijest’ i svih drugih članova istoga Bratstva mogu izreći svoju ljudsko-kršćansku zahvalnost.

Zahvaljujem Gospodinu za ovaj prekrasan i slavljenički dan, zahvaljujem Gospodinu za sestre svjetovne franjevke koje je danas darovao Mjesnom bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) ‘Blagovijest’, pozivajući ih da u svijetu žive Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga.

Vjerujem i nadam se da će Gospodin dati da i sljedeće godine na Blagovijest, kada slavimo imendan našega OFS-a, ili pak na ovu istu svetkovinu Duhova budemo opet zajedno i sudjelujemo u slavlju obreda trajnog zavjetovanja i primanja. Vjerujem i duboko se nadam da ćemo se, vođeni snagom Duha Svetoga, učvršćivati u vjeri i bivati punoljetniji, odrasliji i zreliji vjernici u našem vremenu i za ljude našega vremena u našem gradu Splitu.

Nakon zahvale Gospodinu zahvaljujem i braći Franjevcima u franjevačkom samostanu oca fra Ante Antića, na čelu s gvardijanom fra Domagojem Runjom. Mi smo sastavni dio Franjevačke obitelji. Ne možemo jedni bez drugih. Fra Domagoju, hvala Vam za Vašu otvorenost i blizinu te brigu i odgovornost!

Hvala i Zboru bogoslova na čelu s fra Franom Bosnićem, voditeljem kao i vjernicima laicima članovima istoga Zbora za lijepo i skladno pjevanje ne samo danas nego i kroz cijelu liturgijsku godinu!

Hvala i našemu fra Stipi Nimcu, duhovnome asistentu za njegovu požrtvovnost, nesebičnost, podršku i strpljenje.

Zahvaljujem, na poseban način, predstavnicima Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita koji su danas s nama.

Posebna hvala našim obiteljima koji imaju razumijevanja za naš franjevački poziv i naše franjevačko poslanje u Franjevačkom svjetovnom redu.

Zahvaljujem fra Nikoli Dominisu, bogoslovu koji je slikom zabilježio današnji događaj.

Hvala svima Vama koji ste bili sudionici ovoga današnjeg slavlja. Isto tako, hvala i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ovoga našega slavlja.

Ovaj svoj govor oblikom čestitke i zahvale završit ću molitvom koju je sv. Franjo Asiški molio pred raspelom u crkvi sv. Damjana:

‘Svevišnji, slavni Bože, rasvijetli tmine naših srdaca

i daj nam pravu vjeru, sigurnu nadu i savršenu ljubav,

osjet i spoznaju, Gospodine,

da izvršimo tvoj sveti i istinski nalog’.“

Gvardijan fra Domagoj čestitao je na kraju slavlja svim nazočnima svetkovinu Duhova, a posebno slavljenicama, Vijeću Mjesnoga bratstva OFS-a „Blagovijest“ na čelu s Mirom Maslov, ministrom, te fra Stipi, duhovnom asistentu i svim drugim trajno zavjetovanim članovima i simpatizerima OFS-a „Blagovijest“, kojima je uz čestitku poručio i preporučio neka svjedoče u javnosti i da javno evangeliziraju splitsku javnost te svoj poziv i poslanje svjetovnog franjevca/-ke posreduju u svojim obiteljima, na radnom mjestu i u susjedstvu, tamo gdje žive i rade.

Poslije slavlja svetkovine Duhova, trajnoga i privremenog zavjetovanja te primanja bio je agape u blagovaonici Franjevačkog samostana Oca fra Ante Antića koji su priredili članovi Mjesnoga bratstva (OFS) „Blagovijest“.

Izvor:www. franjevci-split.hr