To sam vam govorio da se ne sablaznite

Posted by

Evanđelje dana i kratko razmišljanje (Iv 15,26-16,4a)

(Ponedjeljak šestoga vazmenog tjedna)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kada dođe Branitelj koga ću vam ja poslati od Oca — Duh Istine koji od Oca izlazi — on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom. To sam vam govorio da se ne sablaznite. Izopćavat će vas iz sinagoga. Štoviše, dolazi čas kad će svaki koji vas ubije misliti da služi Bogu. A to će činiti jer ne upoznaše ni Oca ni mene. Govorio sam vam ovo da se, kada dođe vrijeme, sjetite da sam vam rekao.«

Riječ Gospodnja.

***

Kako se približavamo svetkovini Pedesetnice sve izričitiji su Isusovi navještaji o dolasku Duha Parakleta.  Hrvatska riječ branitelj, kojom se ovdje prevodi grčka riječ parakletos, odlično izražava to da Duh Sveti nikoga ne napada i ne optužuje. U židovskoj rabinskoj tradiciji postoji izreka “Sudi čovjeka po njegovoj boljoj strani!” i ona se može odlično primijeniti na sve koji djeluju nadahnuti Duhom Braniteljem.

U današnjem odlomku iz Evanđelja pojašnjava se da Duh Sveti svoju braniteljsku ulogu izvršava svjedočenjem. Duh Branitelj kojega Isus šalje svojim učenicima dolazi od Oca i svjedoči za Isusa. Duh Sveti od vječnosti zna svu istinu o Isusu Kristu i može je valjano posvjedočiti. Nije stoga ni čudo što neki egzegeti smatraju da bi zato grčku riječ parakletos umjesto branitelj bilo bolje prevesti rječju svjedok.

Oba pojma, i branitelj i svjedok, pripadaju pravnoj terminologiji i najbolje ih se može razumjeti zamislimo li ih u nekoj sudnici. Ali po Mojsijevu zakonu sudska funkcija branitelja ili odvjetnika u današnjem smislu riječi nije postojala. Svaka se presuda donosila na temelju iskaza dvojice ili trojice svjedoka. Nije bilo moguće da neki odvjetnik svojom elokventnošću i drugim vještinama obrani optuženoga bez obzira na to je li on kriv ili ne. Za donošenje presude bili su presudni svjedoci očevici. Zato jedna od Deset zapovijedi glasi: “Ne reci lažna svjedočanstva!”. Lažno svjedočanstvo je pogubno i smrtonosno.  Potpuno je suprotno Duhu Životvorcu čije je svjedočanstvo živa i čista istina.

Duh Istine svjedoči za Isusa, ali Isus dodaje da će za njega svjedočiti i njegovi učenici. Oni mogu biti valjani svjedoci, jer su, kako kaže Isus, s njime od početka. Misli se, naravno, na početak njegova javnoga djelovanja, jer je Isus doista već na početku svoga djelovanja izabrao učenike. Prema tome, kao što je Duh svjedok za Isusa od vječnosti, učenici su svjedoci Isusova povijesnoga djelovanja u vremenu. Svjedočanstvo učenika ne počiva ni na kakvim idejama ili nadnaravnim vizijama, nego na povijesnom iskustvu svakodnevnog zajedničkoga života s Isusom. Oni su čuli i vidjeli sve što je Isus govorio i činio pa je potpuno opravdano da ih Isus naziva svojim svjedocima.

No to nije kraj današnjega odlomka iz Evanđelja po Ivanu. Isus otvoreno govori svojim učenicima da će oni zbog svojega svjedočenja trpjeti ono najgore što se svjedočenju može dogoditi. A to je ne samo odbacivanje svjedočanstva, nego i proganjanje i ubijanje svjedoka. Kad Isus učenicima još kaže da će oni koji ih budu ubijali čak misliti da time služe Bogu, to zvuči užasno i sablažnjivo. Ali Isus svojim učenicima to unaprijed govori upravo za to da se ne bi sablaznili kad im se sve to bude događalo. Isus objašnjava da će progonitelji i ubojice njegovih učenika činiti zlo, zato što nisu upoznali ni Oca ni njega, Očeva Sina. Naravno, kada Isus objašnjava uzroke zlih djela, to ne znači da ih time opravdava. Poruka je nešto sasvim drugo. Isusova izjava da će oni koji budu ubijali njegove učenike misliti da time služe Bogu, uza svu svoju jezivost, nadahnjuje njegove učenike na razumijevanje i opraštanje. Kad Isus kaže učenicima da će ih ubijati religiozni ljudi koji zapravo nisu upoznali Boga Oca, on ih poziva da prema svojim progoniteljima zauzmu onaj isti stav koji je on zauzeo na križu kada je umirući molio za svoje mučitelje i govorio: “Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.” (Lk 23,34).

fra Domagoj Runje