Svećeničko ređenje u Splitu

Posted by

U subotu 27. lipnja 2020. u crkvi Gospe od Zdravlja na Dobrom (Split) mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski zaredio je osmoricu novih svećenika. Četvoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije i četvoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a oni su: don Ivan Odrljin, don Nikola Šakić, don Mirko Šakić, don Slavko Volarević, fra Filip Čogelja, fra Ivo Rastočić, fra Slaven Čeko i fra Željko Štrbac.

Uz nadbiskupa Barišića u koncelebraciji su bili fra Marko Mrše, provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko – makarske nadbiskupije, odgojitelji ređenika i još dvadesetak svećenika.

Mons. Barišić u homiliji se dotaknuo teme dostojnosti kandidata za prezbiterat te istaknuo „da ljudsko mišljenje o tome nije dovoljno, jer mi ne poznajemo srca kandidata za svećeništvo u potpunosti“. „Kroz današnje evanđelje Gospodin govori da ne može biti Njegov učenik onaj tko više voli oca ili majku od Njega te nas podučava da je dostojan onaj tko prihvaća svoj križ i ide za Njim. Mi trebamo ljubiti svoje roditelje, ali Gospodin treba biti na prvom mjestu, jer je On punina ljubavi“.

Na kraju slavlja nadbiskup je zahvalio svima koji su i na najmanji mogući način pomogli ređenicima da dođu do ovog trenutka, tj. svojeg ređenja za prezbitere Crkve, posebno obitelji i odgojiteljima koji su ih pratili u njihovom duhovnom odrastanju.

Nakon misnog slavlja okupljenima se obratio fra Marko Mrše. U svom govoru i čestitci fra Marko se kratko osvrnuo na pandemiju koja je utjecala i na ovogodišnje ređenje, a posebno je potaknuo sve prisutne da mole za nova duhovna zvanja u Crkvi.

Novozaređenim svećenicima fra Marko je poručio: „Draga mlada braćo, dragi mladomisnici, dok vam s jedne strane svakom ponaosob čestitam na – smijem li uopće upotrijebiti riječ koju mislim reći ako ste se Kristu posvetili i prepustili, ali reći ću je – čestitam vam na hrabrosti koju, siguran sam, crpite iz pouzdanja u Božju providnost, koju nalazite u dubokom smislu pripadnosti Kristu i svijesti da ste Njegovi službenici, učenici i svjedoci u ovom svijetu, a s druge strane upućujem vam riječ ohrabrenja u vršenju svojih službi, a napose u življenju vašega svećeničkog, odnosno redovničkog poziva, na osobnu duhovnu korist, na korist ove naše mjesne Crkve, redovničke zajednice i na korist opće Crkve“.

Na samom kraju otpjevao se himan „Tebe Boga hvalimo“ kako bi se Bogu zahvalilo za novu snagu Crkve, novih osam svećenika.

Zbog epidemiološke krize uzrokovane koronavirusom (COVID – 19) samo ređenje bilo je zatvoreno za javnost, ali moglo se pratiti uživo putem platforme YouTube.

GALERIJA - KLIKNI