Svečani zavjeti fra Marka Pudara u Sinju

Posted by

U subotu, 2. listopada 2021. u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju, bogoslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Marko Pudar, rodom iz Župe svetog Ivana Krstitelja - Grab kojoj pripada i njegovo rodno mjesto Velić, položio je svečane zavjete u Redu Manje braće .

Euharistijsko slavlje u kojem je fra Marko položio svečane zavjete počelo je u 10.30, a predslavio je otac Provincijal, fra Marko Mrše u koncelebraciji u kojoj su među ostalim sudjelovali i fra Ivan Režić, magistar bogoslova, sinjski gvardijan fra Ante Čovo,  te još dvadesetak svećenika. Pjevali su zborovi župâ Grab i Gala Gljev, pod ravnanjem fra Tonija Šimunović Erpušine. Slavlju su također nazočili bogoslovi Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, nekolicina braće iz ostalih franjevačkih Provincija, kao i dio dijecezanskih bogoslova iz Splita. Pored njih slavlju su nazočile i nekolicina redovnica, te konačno fra Markovi prijatelji i gosti u ovom svečanom danu.

Obred zavjetovanja u misi započeo je nakon evnađelja, prozivkom kandidata, nakon čega je slijedila prigodna homilija o. Provincijala. Poslije homilije fra Marko je pitan o spremnosti za potpuno posvećenje Bogu i zahtjevima franjevačkoga redovničkoga života. Tijekom litanija svih svetih franjevačkog reda, zavjetovanik se prostro pred oltarom kao znak svoje potpune predanosti Bogu. Same zavjete fra Marko je položio u ruke o. Provincijala, nakon čega se fra Marko se upisao u knjigu svečanozavjetovane braće Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a koja datira iz 1794. godine. Uslijedio i blagoslov novozavjetovanika.

Pri kraju misnog slavlja svoju zahvalu uputio je i gvardijan, fra Ante Čovo.

Slavlje se potom nakon završetka euharistijskog slavlja nastavilo za obiteljskim stolom u samostanskoj dvorani.

Našem bratu, fra Marku, želimo obilje Božjeg blagoslova u njegu daljnjem hodu s Kristom te i ovom prilikom kako Bogu zahvaljujemo za još jednog brata upravljamo Bogu i svoje molitve da pošalje nove žeteoce na svoju njivu! Uz fra Marka, Gospodin je iz kuće njegova oca, izveo još dvojicu, a to su fra Markova braća Robert i Renato koji su bogoslovi Splitsko-makarske nadbiskupije, odnosno Centralnog Bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Bogu hvala za sve njih!

 

Tekst/Foto: Fra Mate Šakić

FOTOGALERIJA