Svaki čovjek je jedinstven

Posted by

Svatko je od nas jedinstven. Nitko nije kao ti. Nitko nije dobio sposobnosti koje ti imaš, nitko nema žalost koju ti nosiš, nitko nema zvanje koje imaš ti, nitko nema rane, sposobnosti, kreposti, osobine koje ti nosiš. Zato što si poseban, ne možeš reagirati kao drugi, ne možeš imati želje kao drugi, ne možeš ni šutjeti ni govoriti kao drugi, ne možeš misliti, željeti ni činiti kao drugi, ne možeš imati brak i obitelj kao drugi, niti izražavati religioznost kao drugi.

Važno je da se znaš uspoređivati sa samim sobom. A to znači da svoje djelovanje, mišljenje, govor, usporediš s onim svojim dubinskim dijelom, s onim dubinskim čežnjama, željama, talentima, nagnućima, s dubinskom ljubavlju, onim što te čini originalnom osobom. Budući da si poseban, ne možeš ni patiti na isti način, niti biti bolestan i ulaziti u smrt kao drugi. Ne možeš vjerovati kao drugi, ne možeš biti religiozan kao drugi, ne možeš moliti kao drugi, ne možeš ništa učiniti jednako kao drugi.
Naravno, zajedno s drugima ti možeš moliti, možeš biti religiozan, možeš s drugima misliti, s drugima raditi, s drugima stvarati, ali će uvijek sve to biti tvoje originalno u zajednici s drugim originalima. Stoga ni moralno ocjenjivanje ljudi oko tebe ne smije biti jednoznačno. Ako je netko dobar već po samoj prirodi, ne znači da je zbog toga dragocjeniji od onoga koji nije toliko dobar. Jer, ti ne znaš zašto je neki čovjek dobar, a drugi zao, zašto je jedan slab, a drugi uspješan, zašto je jedan religiozan, a drugi ateist. Mi ne vidimo korijene iz kojih rastu pojedini ljudi, mi ne vidimo u srce, nego samo izvana.
Bog vidi tvoje korijene, on vidi u tvoje srce i samo je on sudac tvoga života.
Važno je da budeš ono što jesi, da budeš onaj koji jesi. Važno je da možeš reći "da" Bogu: "Prihvaćam potpuno samoga sebe, volim sebe, hoću živjeti ono što si mi ti darovao. Hoću rasti tamo gdje si me ti zasadio."
Tu leži tvoja genijalnost i uspjeh tvoga života.

Tomislav Ivančić

Foto: https://unsplash.com/