Susret o novim oblicima života i evangelizacije manje braće

Posted by

U Generalnoj kuriji Reda manje braće u Rimu održan je od 6. do 8. listopada susret na kojem se raspravljalo o novim oblicima života i evangelizacije, izvijestila je Franjevačka informativna agencija.

Skupu je nazočilo 40 predstavnika provincijskih vijeća za misije i evangelizaciju iz brojnih franjevačkih provincija iz cijeloga svijeta. Uime Provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene nazočni su bili provincijski pročelnik Vijeća za misije i evangelizaciju fra Danimir Pezer i tajnik Međuprovincijskog vijeća za misije i evangelizaciju Južnoslavenske franjevačke konferencije fra Damir Pavić.

Susret je započeo u popodnevnim satima 6. listopada u dvorani „Bl. Duns Scott“ uvodnim pozdravom koji je sudionicima uputio generalni tajnik Reda za misije i evangelizaciju fra Franicsco Gómez Vargas. Uslijedila je zajednička meditativna molitva nadahnuta spisima sv. Franje Asiškog.

Nakon kratkog predstavljanja svih sudionika obratio im se generalni ministar Franjevačkog reda fra Massimo Fusarelli. Koristeći dokument Ite, Nuntiate… koji sadrži smjernice Reda manje braće o suvremenoj evangelizaciji, ukratko je iznio određene smjernice i perspektive koje bi trebale poslužiti svoj braći u otkrivanju i realizaciji novih oblika misije i evangelizacije.

Nakon razgovora svih sudionika i generalnog ministra uslijedilo je predavanje generalnog tajnika za odgoj i izobrazbu fra Darka Teperta. On je prikazao neke od suvremenih oblika evangelizacije i projekt „Sv. Josip“, međunarodnu mrežu kojom su bile povezane brojne franjevačke zajednice diljem Europe. Nakon rasprave o temama prethodnog dana uslijedila je večernja molitva u samostanskoj crkvi.

Na početku drugoga dana, nakon jutarnje molitve i zajedničke mise, predstavnici svih provincija prezentirali su svoje provincije, odnosno govorili o starim i novim oblicima evangelizacije u svojim franjevačkim zajednicama. Susret drugoga dana animirao je fra Alessandro Ciamei. Među brojnim prezentacijama o suvremenim načinima evangelizaciju u raznim franjevačkim zajednicama diljem svijeta, o svim oblicima evangelizacije u Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj govorio je tajnik fra Damir Pavić.

Predstavljanje zajednica uslijedilo je također u popodnevnim satima, a nakon toga o već spomenutom dokumentu Reda Ite, Nuntiate… iznesena su razmišljanja koja su predstavili tajnici triju različitih Vijeća franjevačkog Reda, svatko iz svoje perspektive: fra Darko Tepert naglasio je odgojnu perspektivu dokumenta, fra Daniel Rodrigues govorio je o dijelovima dokumenta koji dotiču temu pravde, mira i skrbi o svemu stvorenome, a fra Franisco Gómez Vargas osvrnuo se na nove oblike suvremene evangelizacije.

Uslijedio je rad u tri jezične skupine, u kojima se raspravljalo o temeljima evangelizacije i o nadahnućima za nove oblike života i evangelizacije koje će po završetku susreta ponijeti u svoje franjevačke zajednice. Nakon zajedničkog rada predstavnici svake skupine na plenumu su prikazali svoja promišljanja i zaključke. Drugi dan završio je večernjom molitvom i bratskim druženjem nakon zajedničkog objeda.

Posljednji dan susreta 8. listopada započeo je jutarnjom molitvom i slavljem mise. Na jutarnjem zasjedanju sva promišljanja iznesena tijekom rada u skupinama prethodnog dana sažeta su u sljedećih pet točaka:

Razlikovanje: u smislu stava neprekidnog slušanja riječi; društveno-kulturalno-vjerskog konteksta u kojem se nalazi netko od braće. Naglašena je potreba za izvanjsko, karizmatsko ili institucionalno praćenje, u smislu razumijevanja Božje volje u slobodi;

Bratski život: uzeti vremena za brigu o bratskim odnosima kako bismo postigli autentične odnose koji promiču rast poslanja svakog brata (dijeliti zajednički život; bratska provjera…). Radi se o uvjerenju da iz zdravog bratskog života istovremeno izvire dobar navještaj Evanđelja;

Duh malenosti: kao zacrtani put ispravnih odnosa imamo Isusove korake koji je ponizio samoga sebe postavši poslušan sve do smrti, smrti na križu (Fil 2,5-8); izaći i susresti ljude bez stava dominacije nego sa zahvalnošću; brinuti se za najmanje koji se sami brinu za cijelo čovječanstvo (Lk 10,25-37);

Molitva: kao temelj osobnog i bratskog kršćanskog identiteta; molitva je polazište razlikovanja novih nadahnuća i provjere onih već postojećih;

Dijalog: s provincijalnim ministrima i svom braćom kako bi se promoviralo znanje iz dokumenta Ite, Nuntiate. Za nadati se da će braća posjetiti zajednice koje pripadaju novim oblicima evangelizacije. Na poseban način, očekuje se da će privremeno zavjetovana braća pojedinih provincija postati svjesna svih tema spomenutog dokumenta.

Nakon iznošenja zajedničkih zaključaka uslijedila je rasprava te obraćanje generalnog ministra koji je još jednom naglasio važnost toga dokumenta i njegove bitne smjernice za život franjevačkog bratstva. Zatim je ponovno uslijedio kratki rad u jezičnim skupinama na kojima su donesena dodatna promišljanja sve nazočne braće o načinima sprovođenja donesenih zaključaka i njihovo predstavljanje na plenumu.

Na kraju su svi sudionici razmijenili adrese kako bi mogli ostati u bratskom kontaktu i razmjenjivati vlastita iskustva po pitanju novih oblika evangelizacije. Susret je završio zahvalnom molitvom za sva nadahnuća Duha proteklih dana i zajedničkim ručkom.

Izvor: IKA