Studenci: Posjet bogoslova

Posted by

U nedjelju 12. lipnja 2022. na svetkovinu Presvetog Trojstva bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zajedno s magistrom fra Ivanom Režićem i fra Šimunom Markulinom, definitorom Provincije i asistentom na Katedri Moralnoga bogoslovlja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, posjetili su Župu svetog Ilije proroka Studenci na poziv župnika fra Tomislava Brekala.

Prvo misno slavlje u 9 sati predvodio je župnik fra Tomislav, a drugo u 10.30 fra Ivan Režić u suslavlju sa župnikom i fra Šimunom Markulinom. Misno su slavlje animirali ministranti, čitači, članovi Mješovitog župnog zbora i Zbor franjevačkih bogoslova. Tijekom misnog slavlja “ujedinjeni” zbor pjevao je skladbe koje je uglazbio Mario Cikojević voditelj studenačkog zbora.

Prije blagoslova i otpusta okupljenima se obratio fra Tomislav zahvalivši se najprije Gospodinu koji je providio današnje gostovanje dragih nam bogoslova i svećenika fra Ivana i fra Šimuna, a nakon toga i svim župljanima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji susreta te pozvao sve župljane na nastavak molitve za duhovna zvanja. Voditelj župnog zbora Mario Cikojević, u ime cijele župne zajednice i studenačkih pjevača, uz riječ zahvale darovao je magistru fra Ivanu reljefni prikaz blaženog Alojzija Stepinca.

Fra Ivan je zahvalio na daru te izrazio radost što je ponovno došao na Studence u društvu bogoslova među kojima su i dva Studenčanina fra Marko Udovičić i fra Mate Šakić te naglasio: “...Radost mi je biti u vašoj sredini koja je je uvijek bila vrijedna i aktivna. Molitve vam nikad nije nedostajalo – zbog toga i je ovoliki broj duhovnih zvanja iz vaše župe... Kao što je vaš župnik kazao – ovdje ne treba poticaj za aktivnosti – Bogu hvala na tome! Fra Vjeko Vrčić je uvijek isticao kako ste u odanosti crkvi posebni. Ostanite i dalje takvi! Molite i dalje za nova duhovna zvanja. Neka vas Gospodin u svemu blagoslovi”.

Fra Stjepan Raić, bogoslov druge godine filozofsko teološkog studija svjedočio je o svom duhovom pozivu. Nakon svečanog blagoslova zbor i župljani su otpjevali pjesmu
Glasnik Velikoga Kralja koja je izašla iz pera negdašnjeg vokalno instrumentalnog sastava franjevačkih bogoslova Milovan.

Bogoslovi su pri izlazu iz crkve podjelili prigodne molitve za nova svećenička i redovnička zvanja, a na Franjevačkom trgu su nastavili druženje sa zborašima, roditeljima i obiteljima “naših” bogoslova i ostalim župljanima. Fotografirali su se na Franjevačkom trgu pred brončanim spomenikom fra Anđela Udiljka (1787. -1879.), franjevca i svećenika Provincije Presvetog Otkupitelja.

Fra Marko i fra Mate upoznali su ostale bogoslove kako se fra Anđeo zalagao za opismenjavanje puka pa je tako uz Studenačku, koja najstarija, otvarao škole i u drugim mjestima u kojima je službovao. Posebno se istakao u humanitarnom radu pomažući siromašnom puku, koji ga zbog toga prozvaše Caritas, a ondašnje ga vlasti nagradiše zlatnim križem koji se još čuva u Imotskom samostanu. Fra Anđelovo djelovanje cijeli život bijaše prožeto poniznošću i ljubavlju. Studenčani mu se i danas molitvom utječu za zagovor kod Gospodina, a brončani spomen na Franjevačkom trgu postaviše da im bude uzorom dovijeka.


Bratsko druženje i okrjepa nastavljena je u župnoj kući Podgredom, pod drevnim orahom i Kapelom svetog Roka - oazom molitve i mira.


Na kraju susreta magistar je zahvalio župniku fra Tomislavu na srdačnom i bratskom susretu  te gostoprimstvu.

FOTOGALERIJA

Tekst: Ivana Babić

Fotografije: fra Mate Šakić