Split-Trstenik: 60. obljetnica misništva fra Stjepana Čove i fra Josipa Matića

Posted by

Dana 14. travnja 2024. godine, na treću vazmenu nedjelju, u Franjevačkom klerikatu u Splitu (Trstenik), u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja, dvojica braće naše samostanske zajednice, fra Stjepan Čovo i fra Josip Matić, proslavili su svoj dijamantni svećenički jubilej. Svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je fra Domagoj Volarević, gvardijan samostana, a u koncelebraciji su uz slavljenike bili fra Siniša Balajić, magistar bogoslova, fra Ante Jurić i fra Ante Akrap. Kod stola Gospodnjeg Tijela i Krvi posluživao je i Riječ Gospodnju navijestio đakon fra Stipe Buljan. Franjevački bogoslovi također su posluživali kod oltara te glazbeno animirali liturgijsko slavlje, na kojem su sudjelovali i mnogi vjernici laici.

Pridružujući se našoj braći u njihovim molitvama, najprije zahvaljujemo svemogućem Bogu na daru njihovog redovništva i svećeništva te izražavamo zahvalnost njima dvojici za dugogodišnju službu koju su obavljali u našoj Provinciji i Crkvi, sve na slavu Božju i na dobro svih vjernika! Molimo se da, ako Bog da, budemo s njima zajedno u proslavi njihove 65., a možda i neke još veće obljetnice.

Obljetnice svećeništva starije braće, koja su svojim uzornim životom pokazala put kojim bi i drugi trebali dalje nastaviti kročiti, snažan su poticaj nama mladim franjevcima koji se pripremamo za red svećeništva. Fra Stjepan i fra Josip doista predstavljaju prave primjere franjevaca-svećenika s čvrstim zasadama bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja.

Nakon stola Riječi, zajedničko druženje nastavljeno je za obiteljskim stolom naše samostanske zajednice gdje nam se lijepim, poticajnim riječima pri kraju objeda obratio fra Josip Matić.

fra Marko Plejić


Zahvala koju je na kraju euharistijskog slavlja vjernicima uputio fra Stjepan Čovo:

60 godina svećeništva

Dragi vjernici! Pred sobom danas vidite dva stara svećenika-franjevca: fra Jozu Matića i fra Stjepana Čovu koji su pred 60 godina, 30. ožujka 1964. godine, postali svećenici. Danas zahvaljuju Bogu na tom daru. Kad gledamo protekle godine našega svećeništva obuzima nas radost i zahvalnost prema Bogu, Crkvi i redovničkoj zajednici. Providnost Božja nas je poslala u vinograd Gospodnji koji smo obrađivali, vjernike poučavali, sakramente dijelili. Nismo se bojali rada ni izazova, plima i oseka, društvenih neshvaćanja, teških dana i velikih iskušenja. Možda je nekada izgledalo da se nebo smračilo nad obzorom naše budućnosti i da iz tamne noći i iskušenja nema izlaza. Trebalo je i tada vjerovati i vjerovali smo. Vjerovali smo u Boga i u svoj redovničko-svećenički poziv, u svoju baštinu. Vjerovali smo u budućnost, temeljenu na jedinstvu s Bogom.

Bili smo svjesni drugovanja s Gospodinom, osluškivali smo njegov glas koji nas je nadahnjivao. Naša se nada i pouzdanje u Gospodina nije gasilo. Iskustvo života i pobjede dobra nad zlom vodilo nas je u nove zadatke koji nisu dali da klonemo. Danas smo prestali vršiti službene povjerene zadatke ali i dalje nastavljamo onoliko koliko nam dozvole zdravstvene mogućnosti!

Danas možemo moliti, trpjeti, nositi teret godina i križeva i nadošlih bolesti. Bog će sigurno i danas pratiti naše usporene korake, mogu s pravom kazati, staračke i bolesničke korake, a mi ćemo mu pokušati pokloniti i zadnji atom svojih fizičkih i psihičkih snaga, sjedinjujući svoj križ s Kristovim križem da dočekamo svjetlo uskrsloga jutra i pobjede. Molite, dragi vjernici, da Gospodin svojoj Crkvi podari mnogo dobrih, vrijednih i svetih svećenika i redovnika. Mi smo zahvalni Bogu na daru svećeništva i svima onima koji su nas pratili i pomagali na tom putu. Amen.

Split/Trstenik, 14. travnja 2024.

fra Stjepan Čovo

FOTOGALERIJA