Split: Proslava Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

Posted by

Odgojitelji i bogoslovi Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu u srijedu, 8. prosinca svečanim euharistijskim slavljem proslavili su svoju zaštitnicu Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio hvarski biskup mons. Ranko Vidović u koncelebraciji s dekanom KBF-a Sveučilišta u Splitu prof. dr. Mladenom Parlovom, rektorom Bogoslovije vlč. Đulianom Trdićem, vicerektorom don Franjom-Frankopanom Velićem, duhovnikom don Matom Brečićem te ostalim svećenicima. Biskup Vidović je u uvodu u misno slavlje istaknuo da je svetost normalnost na koju nas Bog poziva, a sve izvan toga je gubitak normalnosti.

U svojoj je propovijedi đakon Antun Mate Antunović na samom početku naglasio da svetkovina Bezgrješnog začeća BDM govori kako „uistinu postoji ne samo savršen Čovjek - Bogočovjek Isus Krist, nego i savršena Žena - nad svim ženama, Djevica i ujedno Majka! Ljudska čežnja za savršenstvom je doista opravdana i utažena! Imamo razloga za ogromnu zahvalnost i radost.“

Na kraju se riječima zahvale obratio rektor vlč. Đuliano Trdić pozvavši klerike da budu uistinu klerici a ne karikature koje ono što rade svedu na vanjsku formu bez sadržaja. Biskup Vidović je u istom duhu kazao da je hrvatski narod divan, a da pastiri ne bi smjeli zakazati. Svoje čestitke splitskoj Bogosloviji uputili su svi biskupi Splitske metropolije te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić i kotorski biskup mons. Ivan Štironja. I ovoga je puta kao i prošle godine radi koronavirusa izostala svečana akademija.

 

Tekst: Silvana Burilović Crnov

Fotografije: fra Mate Šakić

FOTOGALERIJA