Solin: Đakonsko i svećeničko ređenje

Posted by

U subotu, 25. lipnja 2022. godine, na spomendan Bezgrješnog Srca Marijina, u crkvi Svete Obitelji u Solinu proslavljena je sveta misa kojoj je predsjedao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša. Sveta misa je započela u 19 sati s procesijom, a tijekom misnog slavlja su za prezbitere zaređeni don Mate Antunović i don Klement Radosoljić na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije te fra Richard Kakule Mahamba za đakona Franjevačke provincije Svetog Benedikta Afričkog (Demokratska Republika Kongo).

Na samom početku misnog slavlja nadbiskup Kutleša pozdravio je najprije ređenike, zatim umirovljenog nadbiskupa Barišića, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja mnp. o. fra Marka Mršu, odgojitelje, svećenike koji su bili u koncelebraciji, redovnike i redovnice, rodbinu i prijatelje ređenika, te sve okupljene na misi.

Nakon navještaja evanđelja, od strane svojih odgojitelja, pozvani su kandidati imenom i prezimenom kako bi stupili pred nadbiskupa, koji je potom održao prigodnu homiliju u kojoj je govorio o đakonskom i svećeničkom poslanju. Valja posebno naglasiti kako je nadbiskup Kutleša pozvao ređenike da se zajedno s Marijom prisjećaju stalno svojih prvih trenutaka, svojih početaka u kršćanskom životu, a pogotovo poziva koji su doživjeli i na njemu gradili dalje.

Nakon obreda ređenja, kako đakonskog tako i svećeničkog, novozaređenici su se priključili nadbiskupu kod oltara i po prvi put u svojoj novoj službi slavili svetu misu. Na kraju mise nadbiskup Kutleša je uputio čestitku novim svećenicima i đakonu i stavio im na srce da budući se dosad u njih ulagalo, odsad se od njih  očekuje da izvršavaju ono što su obećali pri ređenju i da spremno idu braći sestrama kojima budu poslani. Nakon što je nadbiskup Kutleša zazvao Božji blagoslov na novozaređene, misno slavlje završilo je himnom „Tebe Boga hvalimo“.

Na misi su pjevali mješoviti zbor solinske Župe Gospe od Otoka zajedno s bogoslovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu te Franjevačkim bogoslovima provincije Presvetog Otkupitelja, uz ravnanje Ivne Mandić, a uz orguljašku pratnju s. Lidije Matijević. Slavlje ovog svečanog događaja, nastavljeno je u ugodnom raspoloženju, uz zajednički stol.

 FOTOGALERIJA

Fra Marko Udovičić