Sinj: Vikend u Franjevačkom sjemeništu

Posted by

Franjevačko sjemenište u Sinju svake godine organizira vikend za ministrante završnih razreda osnovne škole. Na vikend-susretu sa sjemeništarcima ministranti imaju priliku iz prve ruke upoznati se sa svakodnevnim životom u sjemeništu.

U dogovoru sa župnicima i župnim vikarima u posjet Sjemeništu je došlo 17 ministranata iz Knina, Šibenika, Vinjana, Brnaza, Turjaka i Metkovića u vremenu od 22. do 24. veljače 2019. Za organizaciju i dnevni red susreta pobrinuli su se fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i fra Ivica Udovičić, ravnatelj Sjemeništa. Po dolasku i nakon međusobnog upoznavanja s sjemeništarcima ministranti su se upoznali s rasporedom za vrijeme susreta. Inače, susret je službeno započeo zajedničkom molitvom večernje u sjemenišnoj kapelici. Ministranti, pomiješani u klupama sa sjemeništarcima, upoznavali su se s načinom molitve časoslova. Poslije molitve i večere organizirana je sportska večer: ministranti su se okušali u stolnom nogometu, tenisu kao i u malom nogometu u gimnazijskoj dvorani.

Subota je započela svetom misom u sjemenišnoj kapeli koju je predvodio fra Josip Repeša. Nakon doručka sjemeništarci su imali probe pjevanja na kojima su im se priključili i ministranti oplemenivši tako svojim glasovima sjemenišni zbor. Nakon proba pjevanja s fra Josipom posjetili su novi prekrasni Muzej Alke u Alkarskim dvorima u Sinju. Poslijepodne je po rasporedu slijedio nogometni turnir, koji se igrao u dvorani Franjevačke klasične gimnazije. 

Po povratku u Sjemenište uslijedila je molitva krunice i kratka prezentacija o povijesti Sjemeništa koju su pripremili sjemeništarci. Neki su sjemeništarci govorili o svom duhovnom pozivu i odluci da krenu stopama svetog Franje Asiškog. Susretu se pridružio i podijelio svoje svjedočanstvo poziva i nekadašnji sjemeništarac, danas bogoslov - fra Stipe Buljan. Nakon večere organizirana je filmska večer uz piće i kokice.

Posljednji dan susreta započeo je ranije nego prethodni. Nakon kratke probe pjevanja upjevani i razbuđeni ministranti zajedno sa sjemeništarcima, pod vodstvom fra Ivice Udovičića, ravnatelja sjemeništa, animirali su jutarnje euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske. Misnim slavljem predsjedao je fra Josip Repeša koji je potakao okupljenu zajednicu na molitvu za ministrante kako bi oni koji razmišljaju o duhovnom pozivu mogli donijeti ispravnu odluku. 

Poslije svete mise i zajedničkog fotografiranja ministranti su posjetili samostansku zbirku i zadržali se u razgovoru s nekoliko starijih fratara iz sinjskog samostana. Na kraju nedjeljnog prijepodnevnog rasporeda ministanti su imali susret s fra Josipom tijekom kojeg su ispunjali pripremljenu anketu kao i diskutirali o uvjetima u sjemeništu i mogućem dolasku nakon završene osnovne škole. Vikend - susret završio je zajedničkim ručkom i zahvalom ministrantima od strane fra Josipa Repeše i fra Ivice Udovičića, uz želje da se ponovno vide dogodine.

Osim vikend-susreta za ministrante Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja organizira svake godine i Vikend-susret za srednjoškolce i studente koji razmišljaju o duhovnom pozivu i zanima ih kako žive bogoslovi, budući svećenici i redovnici. Sljedeći vikend-susret  održat će se u Franjevačkom klerikatu u Splitu na Trsteniku od 26. do 28. travnja 2019. Ako ste zainteresirani za susret možete se prijaviti na mail: frajosip@gmail.com.

www.franjevci-split.hr