Sinj: Hodočašće svećenika, redovnika i redovnica iz Cetinske krajine

Posted by

U crkvi Gospe Sinjske u Sinju u srijedu, 2. kolovoza 2017., sinjski župnik fra Perica Maslać prevodio je pokorničko bogoslužje u 10.30 sati, a provincijal fra Joško Kodžoman procesiju i euharistijsko slavlje u 11.00 sati. U euharistijskom slavlju sudjelovalo je 40-ak svećenika, oko 120 časnih sestara te bogoslovi, sjemeništarci, kandidatice i novakinje rodom iz Cetinske krajine.

Svečano slavljenje zvona u 11 sati najavilo je procesiju kroz samostansko dvorište i Šetalištem A. Stepinca te ulaskom u crkvu. Euharistijsko slavlje, u kojem su ministrirali sjemeništarci i bogoslovi, a u koncelebraciji su bili sinjski gvardijan Petar Klapež, nekoliko dekana iz Splitsko-makarske i Šibenske biskupije te još 40-ak svećenika. Za vrijeme euharistijskog slavlje pjevanje su predvodile časne sestre.

Provincijal fra Joško na početku propovijedi pozdravio je gvardijana fra Petra Klapeža, dekane, svećenike i časne sestre te redovničke kandidate i kandidatice. Na početku propovijedi progovorio je o Mojsiju koji je dao narodu dvije ploče – ploče zapovijedi, kao jasan Božji znak izabranom narodu. Taj isti jasni znak u Novom zavjetu jest Blažena Djevica Marija. Taj jasni znak se očituje ondje gdje Bog prebiva. Bog se očitovao preko Mojsija dajući mu ploče saveza, a preko Marije Bog se očituje u svome Sinu. Koristeći tu jasnu sliku Božjeg prebivanja, o. Provincijal je naglasio kako i u razgovoru s ljudima možemo prepoznati gdje netko prebiva – je li to pobožnost i molitva ili zloća i proračunatost.

Bog je poslao i Mojsija i svoga Sina preko Marije kako bi nas izbavili iz ropstva bilo kojeg oblika. Marija je bila obična žena, majka i supruga. To je pokazatelj da Bog poziva svakog čovjeka u ostvarenju kraljevstva Božjega, kraljevstva novih odnosa među ljudima. Marija nosi biljeg poslušnosti riječi Božjoj – riječi koja osvjetljava put u ovom našem ljudskom hodočašću. Završavajući propovijed o. Provincijal je pozvao okupljene da budu poslušni Riječi Božjoj koja će usavršavati naše svećeničko-redovničko služenje na slavu Božju. Neka nam blažena Djevica Marija pomogne u tom osluškivanju Riječi kako bismo ljudima našega vremena pomogli prepoznati blago Božjega kraljevstva, završio je o. Provincijal.

Sinjski gvardijan fra Petar Klapež pri završetku slavlja pozdravio je sve svećenike, redovnike i redovnice, zahvalio Bogu i Gospi Sinjskoj na daru hodočašća koje je već sada postalo tradicionalno te zahvalio župniku fra Perici Maslaću i provincijalu fra Jošku Kodžomanu. Potom je pozvao braću i sestre da se pridruže slavlju 300. obljetnice oslobođenja od Turaka koje će biti poslijepodne u Imotskom s početkom u 17 sati. Budući da je ovo sveto mjestu na kojem nas okuplja Majka, o. Gvardijan je pozvao sve hodočasnike da izmole 'posvetnu molitvu' Gospi Sinjskoj kako bi svi osobno i zajedno mogli biti 'lahor Božje dobrote'.

Nakon euharistijskog slavlja i završne pjeme 'O Gospe Sinjska' bilo je zajedničko fotografiranje ispred slike Čudotvorne Gospe Sinjske, a zatim je uslijedio zajednički ručak za sve hodočasnike.

Fotografije

Izvor: www.franjevci-split.hr