Razmatranje sv. Franje o Očenašu

Posted by

Molitva "Oče naš" zasigurno je bila jedna od najdražih molitvi sv. Franje Asiškoga. Ovo razmatranje pokazuje koliko je ovaj siromašak iz Asiza u molitvi ponirao u dubine, tražeći Božju ljubav i prisutnost. Neka ovo razmatranje i nama bude poticaj da sve dublje ulazimo u ljepotu Božje prisutnosti u svakodnevnici našega života.

Sveti se ime tvoje: neka bude u nama jasna spoznaja o tebi, kolika je širina tvojih dobročinstava, duljina tvojih obećanja, visina veličanstva i dubina tvojih sudova (usp. Ef 3, 18).

Dođi kraljevstvo tvoje: da ti, po milosti, u nama kraljuješ i učiniš da dođemo u tvoje kraljevstvo gdje vlada jasno gledanje tebe, savršena ljubav prema tebi, blaženo zajedništvo s tobom i vječno uživanje tebe.

Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji: da te ljubimo svim srcem (usp. Lk 10, 27) misleći uvijek na tebe; svom dušom, čeznući uvijek za tobom; svim umom, upravljajući prema tebi sve svoje nakane tražeći u svemu tvoju slavu; i svom snagom svojom, trošeći svoje sile i osjećaje duše i tijela na službu tvoje ljubavi i ni na što drugo; ljubeći bližnjega kao sami sebe, privlačeći koliko možemo druge k tvojoj ljubavi, radujući se dobru drugih kao svojemu dobru i suosjećajući s drugima u nevolji, da ni u čemu ne dajemo nikakve sablazni (2 Kor 6, 3).

Kruh naš svagdanji, ljubljenoga Sina svoga, Gospodina našega Isusa Krista, daj nam danas: na spomen, na razumijevanje i na poštivanje ljubavi koju je pokazao prema nama i svega što je za nas rekao, učinio i pretrpio.

I otpusti nama duge naše: po svom neizrecivom milosrđu, po kreposti muke Sina tvoga, po zaslugama preblažene Djevice i svih odabranih tvojih.

Kako i mi otpuštamo dužnicima našim: što još posve ne otpustismo, ti, Gospodine, učini da otpustimo, da radi tebe istinski ljubimo neprijatelje i za njih kod tebe pobožno zagovaramo, nikom zlo za zlo ne uzvraćajući (usp. Sol 5, 15) i nastojeći u tebi svima biti od koristi.

I ne uvedi nas u napast: skrivenu ili očitu, iznenadnu ili nepogodnu.

Nego izbavi nas od zla: prošloga, sadašnjega i budućega.

Slava Ocu…