Proslava Velike Gospe u Sinju bit će bez tradicionalne procesije

Posted by

Gvardijan sinjskog Svetišta fra Ante Čovo uputio je priopćenje za javnost povodom proslave blagdana Velike Gospe, koja će se ove godine odvijati u nešto drugačijem obliku. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Draga braćo i sestre, našoj župi i svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske bliže se dani godišnje proslave naše Zaštitnice. Ovogodišnje slavlje Velike Gospe dočekujemo u dosad neviđenim okolnostima jer smo okruženi nevidljivim neprijateljem, COVID-om 19, koji nam prijeti, iako je naša župa, pod zaštitom naše Čudotvorne Gospe Sinjske, prošla skoro neokrznuta u ovoj epidemiji. Vjerujući i dalje u njezin moćni zagovor, ovogodišnje slavlje Velike Gospe proslavit ćemo u nešto drugačijem obliku.

Budući da ćemo slijedećih nedjelja, a posebno kroz devetnicu i dane zavjetnih hodočašća imati na okupu veći broj vjernika, odlučili smo već od ove nedjelje, 26. srpnja,  do nedjelje 16. kolovoza, sve svete Mise slaviti na samostanskom dvorištu, (ako dopuste vremenske prilike) kako bismo mogli poštivati epidemiološke mjere i tako smanjili mogućnost zaraze. Uz prostor na samostanskom dvorištu, posredstvom video zidova moći ćete sudjelovati na svetim Misama i u crkvi i  u klaustru.

Za vrijeme svetih Misa pjevat će se samo promjenjivi dijelovi: ulazna pjesma, otpjev psalma, aleluja, darovna, pričesna i završna pjesma.

Zborovi će pjevati iz crkvenog kora.

Sakramentu pomirenja moći ćete pristupiti u klaustru i u samostanskom dvorištu pod odrinom, da imamo što manji broj vjernika na jednom, i to zatvorenom, prostoru.

Ovogodišnje slavlje Velike Gospe organizirat ćemo bez velike procesije gradom, na kojoj sudjeluju tisuće ljudi iz raznih krajeva Lijepe naše, kako bismo izbjegli prozivanje, i ne daj Bože, da budemo žarište zaraze.

Kako bismo smanjili okupljanje većeg broja vjernika u pojedinim satima dana, imat ćemo 14. i 15. kolovoza svete mise skoro svaki sat. Pažljivo iščitavajte plakate i izaberite sat za sudjelovanje na svetoj Misi.

Za vrijeme blagdanskih dana pažljivo slušajte upute Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu i klaustar obvezatno dezinficirajte ruke i, ako ostane mjera na snazi, nosite maskicu.

Držite se i onih mjera koje Crkva preporuča: pričešćujte se samo na ruku; ne pružajte znak mira; pokušajte držati razmak dok idete ili čekate sv. pričest; za vrijeme svete Mise budite s onima koji su iz vaše obitelji i vašeg okruženja; izbjegavajte druženja s nepoznatim osobama; ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće.

I u ovakvoj proslavi Velike Gospe, naša nebeska zaštitnica neće biti daleko od nas, ne u „zlatnoj izolaciji“, nego u uz nas. Naša odgovornost i razboritost bit će blagoslovljena i naša će nas Gospa od Milosti uslišiti i spasiti.

Ovogodišnju proslavu Velike Gospe slavimo pod motom: Gospe, budi nam spas. Neka nas spasi od svega onoga čime bismo mogli nauditi sebi i drugima. Neka nas vodi putem koji će svima raznježiti srce, otvoriti ruke, učvrstiti vjeru, osnažiti nadu i sve dovesti do djelotvorne ljubavi.

Svima vama i svima koji ćete hodočastiti u naše Svetište želimo MIR i DOBRO!

Vaša braća franjevci i časne sestre!’

Fra Ante Čovo, gvardijan