Proslava sv. Franje na Trsteniku

Posted by

U nedjelju, 4. listopada 2020. godine,  u samostanu na Trsteniku, svečano je proslavljen sv. Franjo Asiški, zaštitnik i utemeljitelj triju franjevačkih redova. Tom prigodom, odgojitelji i bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, ugostili su bogoslove Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Ovo već tradicionalno druženje i zajedničko slavlje euharistije upriličuje se dulje od dvadeset godina.

Euharistijskom slavlju u 11 sati predsjedao je mnogopoštovani otac Provincijal fra Marko Mrše koji je, na početku misnog slavlja pozdravio sve nazočne bogoslove u svoje ime i u ime mons. Marina Barišića, nadbiskupa Splitsko – makarskog, koji je zbog spriječenosti uputio svoju pisanu čestitku.

Uz oca provincijala fra Marka, u koncelebraciji su bili odgojitelji obiju odgojnih institucija: fra Ivan Režić, magistar bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i domagistar fra Domagoj Volarević te don Stjepan Šurlin, duhovnik bogoslova CBS – a.

U svojoj homiliji fra Marko je ukratko približio lik i djelo sv. Franje Asiškog, uspoređujući događaje iz njegovog života sa svakodnevnim životnim nedaćama današnjeg čovjeka, a napose bogoslova i svećenika, kroz sljedeće misli: „Franjo otkriva čudesan svijet Svevišnjega, Svemogućega i svijet utjelovljenog Boga, u potpunoj slobodi, slobodi Duha. U tom smislu Franjo je iz svojih čežnji za Bogom, za Kristom, u svim slojevima svojega bića postao prorok, pjesnik, slikar i igrač svetosti u slobodi Duha. Franjo je pojava čudesne Božje ljepote, pokrenute istinskom čežnjom za Božjim očitovanjem u njegovu duhovnom putu i poslanju. To je sveti Franjo. On je nepresušni izvor duhovnoga bogatstva na kojem se nadahnjivalo nebrojeno mnoštvo njegovih sljedbenika sve do naših dana“.

Na kraju homilije je propovjednik uputio molitvu svetom Franji da sve prisutne  ohrabri na putu Kristova poziva i poslanja, osobito one koji su prihvatili evanđeoske savjete radikalne vjernosti Bogu i ljubavi prema bližnjemu. Franjo je primjer iskrene i duboke vjere, nesebične ljubavi i beskrajne nade, istaknuo je o. provincijal.

Tijekom misnog slavlja pjevali su franjevački bogoslovi, uz ravnanje i orguljsku pratnju prof. Pere Prosenice.

Pred sam kraj euharistijskog slavlja sve nazočne, a osobito goste, pozdravio je magistar bogoslova fra Ivan Režić, izrazivši želju da se na istome mjestu, u crkvi Presvetog Otkupitelja i u Franjevačkom Klerikatu, vidimo i dogodine.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje, svečani ručak te tradicionalno druženje koje se okončalo malonogometnom utakmicom u kojoj su spretniji i uspješniji bili gosti.