Propovijed koju svaki Hrvat treba čuti bio katolik ili ne

Posted by

Don Živko Kustić je bio duhovni velikan. Teško da će ga tko u njegovom djelovanju nadmašiti. Dovoljno je poslušati samo jednu propovijed koju vam donosimo u prilogu da se u navedeno uvjerite. Propovijed je održao 1979. u Rimu. Nađite vremena poslušati je.

Don Živko Kustić rođen je u Splitu 12. prosinca 1930. godine. U Zagrebu je studirao matematiku, fiziku i teologiju. Za svećenika grkokatoličke Križevačke biskupije zaređen je 5. svibnja 1958. u Križevcima. Od 1958. do 1963. godine bio je župnik u Mrzlom Polju i Sošicama na Žumberku. Od 1963. do 1972. bio je pokretač, novinar, reporter i kolumnist Glasa Koncila. Glavni urednik Glasa Koncila bio je od 1972. do 1983., a glavni i odgovorni urednik od 1983. do 1990. godine. Više puta je suđen i osuđivan. Od 1990. do 1991. bio je stručni savjetnik u Ministarstvu iseljeništva, voditelj Odjela za djelovanje vjerskih zajednica među Hrvatima izvan domovine. Od 1991. do 1993. djelovao je kao urednik lista “Živa zajednica” za iseljene hrvatske vjernike u Njemačkoj.

Od studenoga 1993. do listopada 1998. bio je pokretač i glavni urednik Informativne katoličke agencije – Zagreb (IKA). Sve vrijeme javljao se kao komentator, kolumnist i autor jedinstvenoga feljtona „Pismo seoskoga župnika” u Glasu Koncila, bio je pokretač i suradnik Maloga koncila te kolumnist Globusa i Jutarnjeg lista. Bio je član Društva hrvatskih katoličkih novinara, koje mu je 2002. dodijelilo nagradu za životno djelo, Društva hrvatskih književnika, potpredsjednik Hrvatskoga novinarskog društva i član Upravnog odbora Hrvatskoga katoličkog radija. Bio je član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije Jugoslavije i Hrvatske biskupske konferencije. U Križevačkoj biskupiji bio je biskupov službeni konzultor. Od Svete Stolice promaknut je u protoprezbitera stavrofora.

Objavio je brojne katehetske priručnike: „Velike religije svijeta”, „Domagoj – misni ključ vjerovanja”, „Mali ključ Biblije”, „Mali ključ povijesti Crkve u Hrvata”, „Tomica i njegova pisma”, „Mač duha”, „Svadbeno ruho”, „Hoćeš li se krstiti?”, „Bog za odrasle”, „Abeceda biblijske vjere” i druge. Autor je djela „Hrvatska mit ili misterij?” i romana: „Zaljubljeni robovi” i „Denis dječak u prozoru”. Pisac je scenarija za više filmova te autor popularnih publikacija o kardinalu Alojziju Stepincu, o. Anti Antiću, o. Maksimilijanu Kolbeu… Umro je u Zagrebu, 19. srpnja 2014. godine.

Izvor: ika.hr