Pripreme za svečane zavjete

Posted by

Redovništvo od davnina u Katoličkoj Crkvi zauzima posebno mjesto, štoviše ono joj je u samom srcu jer redovnici na poseban način sudjeluju u životu i svetosti Crkve. Redovnički put počinje pripuštanjem kandidata u novicijat nakon kojeg novak, a sad već redovnik, polaže prve privremene zavjete koje po isteku obnavlja svake godine kroz određeni vremenski period. Nakon isteka tog vremena, redovnik koji odluči doživotno vršiti svoje poslanje u zajednici i nakon što ga zajednica ocijeni kako prikladnog biva prepušten svečanom, tj. doživotnom redovničkom zavjetovanju kojim se redovnik doživotno pritjelovljuje svojoj zajednici te u njoj stječe određena prava i obveze. Budući da se radi o svečanom i bitnom činu, Crkva od kandidata traži ozbiljnu pripravu.

Ovogodišnje pripreme i duhovne vježbe pred svečano zavjetovanje za 15 franjevačkih bogoslova iz 6 provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine organizirala je Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, a koordinator priprema bio je dr. fra Serđo Ćavar, meštar hercegovačkih bogoslova. Iz provincije Bosne Srebrene sudjelovala su dvojica kandidata za svečane zavjete, fra Hrvoje Žabić i fra Danijel Lukić.

Program priprema započeo je 1. kolovoza okupljanjem u franjevačkom samostanu na otočiću Badiji u blizini Korčule gdje su kandidati proveli 10 dana. Kroz to vrijeme organizirana su predavanja s naglascima na tri redovnička zavjeta, zatim s psihološkog područja o autentičnom življenju poziva te ostalim temama temeljenim na franjevačkoj duhovnosti i karizmi. U slobodno vrijeme bogoslovi su imali priliku za razne aktivnosti među kojima svakako vrijedi istaknuti obilazak Korčule i Lumbarde, kao i posebnih znamenitosti tih mjesta. Nakon boravka na Badiji, idućih 7 dana bogoslovi su proveli u Međugorju u kojem su opet poslušali različita predavanja s područja franjevaštva i duhovnosti. U Međugorju su bogoslovi obišli Majčino selo, zajednicu Milosrdni Otac, brdo Križevac i Brdo ukazanja te su sudjelovali u procesiji i proslavi uočnice Velike Gospe sa mnogobrojnim pristiglim pukom u Širokom Brijegu. Također u Međugorju su mladu braću pohodili njihovi provincijalni ministri te se u zajedničkom razgovoru osvrnuli na stanje, izazove i zahtjeve u današnjem djelovanju. Posljednju etapu priprema bogoslovi su proveli u Franjevačkoj kući molitve u Masnoj Luci uz predavanja o temi pastorala obitelji i pastorala mladih. Jedan dan bio je upriličen izlet u Tomislavgrad, Livno i Posušje.

Kao vrhunac priprema braća su imala duhovne vježbe koje je vodio hercegovački franjevac fra Josip Vlašić. Kroz to vrijeme imali su priliku kroz molitvu, šutnju, zajednička i osobna razmatranja, šetnju prirodom, svakodnevnu euharistiju, molitvu krunice, časoslova i klanjanja još dublje razmisliti o svom pozivu, zavjetima i doživotnom posvećenju Bogu po primjeru sv. Franje. Cjelokupni program i duhovne vježbe završene su euharistijskim slavljem u zahvalu Bogu za sva dobročinstva i milosti primljene kroz ovo vrijeme.

Izvor:

Franjevačka bogoslovija Sarajevo