Prihvaćam Isusa ali Crkva mi ne treba?

Posted by

Neki 'katolici' javno ističu kako vjeruju u Boga, ali im za to ne treba nikakav posrednik ili institucija poput Crkve. Ponašaju se kao da primaju osobne objave od samoga Boga. Znamo da tome nije tako. Ako i nisu imali izravnog dodira s institucijom, kako najčešće vole nazivati Crkvu, u njihovom izvan institucionalnom religioznom rastu sigurno su sudjelovali, ako ne roditelji, onda najčešće pobožni djedovi i bake, koji su svoju vjeru primili upravo u Crkvi.

Moguće da su i čitanjem nekih poznatih pisaca, filozofa, mislilaca također došli do Boga. Ni to nije isključeno. No zaboravljaju pri tom da su i ti autori, kojima se nadahnjuju, crpili znanje o Bogu od nekud. Nisu Ga oni izmislili. Hoćeš nećeš nameće se onda pitanje tko je kroz dvije tisuće godina uopće prenosio ideju o Bogu? Tko je čuvao i sačuvao, prepisivao Sveto Pismo, u počecima s pergamene na papirus do Gutenberga koji je tiskao prvu Bibliju? I Wikipedija, kao i svi izvori koje nam Internet nudi crpe vjerske sadržaje iz onih spisa koje je Crkva sačuvala ili ih kroz dvije tisuće godina i dan danas s jednakim žarom, nepromijenjene naučava i propovijeda.

Tako da onda izjava „nazovi intelektualaca“, koji vjeruju u Boga bez posredstva Crkve nije realna. Može netko biti nezadovoljan Crkvom, kritizirati je, jer doista često mi iz Crkve to i zaslužujemo, ali davati javne izjave o tome kako je netko sam, bez posredstva Crkve došao do spoznaje Boga, nije realno, kao što nije realno bez škole postati vrhunski intelektualac.

Teološki gledano, još se više zakopaju oni koji prihvaćaju Isusa, ali ne i Crkvu. Zašto? Zato jer pobijaju Isusa koji je Crkvu želio, pa ju je zato i utemeljio i to hijerarhijski, upravo onako kako se to ovim sumnjivcima ne dopada. Na čelo je postavio sv. Petra, prvoga Papu, dok su apostoli preuzeli funkciju koju danas obnašaju biskupi. U Matejevom evanđelju u 16. poglavlju čitamo što je točno Isus rekao: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.“

Niti Petar, koji ga je čak i zatajio, niti apostoli poput Jude, koji ga je izdao ili Tome koji je bio nevjeran, nisu uvijek bili na visini, jer su samo ljudi. Tako je danas nerealno očekivati da Crkva koju sačinjavaju: Papa, biskupi, svećenici i laici bude savršena, jer je sastavljena od nas ljudi, koji smo i pobožni i sveti, ali jednako tako u određenim trenucima i grješni. Onima kojima je Crkva prihvatljiva toga su itekako svjesni, dok ovima koje Crkva iritira nikada nećemo biti dovoljno dobri, pa makar bili i savršeni.

don Ljubo Vuković