Poruka franjevačkih poglavara: Poziv na post i molitvu za mir

Posted by

Gospodin vam dao mir!

Dok smo okupljeni u gradu sv. Franje u prigodi njegove svetkovine, želimo vam uputiti žarku molbu da ostanete osjetljivi temi mira u ovom trenutku veoma teškom za čovječanstvo. Želimo iskazati svu zabrinutost koju osjećamo za mir, osobito pred patnjama koje su nanesene mnogima i zbog opasnosti uporabe nuklearnog oružja.

Sv. Franjo primio je od Gospodina navještaj namijenjen svima: „Gospodin vam dao mir!“, koji se na taj način pokazuje kao bitna sastavnica karizme. Primimo dar mira kroz obraćenje srca, pozvani smo kao muškarci i žene postati krotki, miroljubivi, skromni, ponizni, bez svađe i suparništva. Svjedočimo dakle taj mir koji smo primili.

Ništa nije izgubljeno mirom. Sve se može izgubiti ratom. Neka se vrati razumijevanje među ljude. Neka nastave pregovarati. Pregovarajući dobre volje i s poštovanjem prema uzajamnim pravima shvatit će da iskreni i ostvarivi pregovori ne isključuju častan uspjeh.“ Izrekao je to Pavao VI pred Generalnom skupštinom UN, a rat  je sv. Ivan Pavao II. nazvao „pustolovinom bez povratka“. Papa Franjo obratio se UN-u jednakim zahtjevom: „Dosta rata, negacije svih prava“.

Osluškujući znakove vremena, riječi karizme i naših pastira, pozivamo sve da  se snažno zalažu za mir i neprestano mole za taj dragocjeni dar.

Stoga vas molimo da se pridružite franjevačkoj obitelji obilježavanjem posebnog dana posta i molitve 11. listopada 2022. Dok sa zlom vidimo na djelu otajstvo bezakonja, odgovaramo pokorom i molitvom, promicanjem obraćenja i mira, podizanjem svijesti među nama i kod mnogih drugih za važno pitanje.

Povjeravamo Kraljici mira, sv. Franji, sv. Klari i sv. Elizabeti, miroljubivim i poniznim, ovu veliku i žurnu molitvu za mir, dok vas sve pozdravljamo bratski vas grleći.

 

Asiz, 4. listopada 2022.

Svetkovina sv. Franje Asiškog, glasnika mira

 

Sr. Daisy Kalamparamban, AFBP,                                       Tibor Kauser, OFS,
Vice-President IFC-TOR                                                            Minister General

Friar Massimo Fusarelli, OFM,                                             Friar Roberto Genuin, OFM Cap.,
Minister General                                                                      Minister General

Friar Carlos A. Trovarelli, OFM Conv.,                                Friar Amando Trujillo Cano, TOR
Minister General                                                                      Minister General,
Current President of the CFF

 

Izvor: ttps://www.franjevci-split.hr/