Poklonjeni biser

Posted by

"Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga." (Mt 13,45-46)

Slušajući prispodobu o kraljevstvu nebeskom kao biseru korisno je sjetiti se jednog dijela iz davne propovijedi fra Zvjezdana Linića, Božjeg ugodnika, koji, vjerujemo, već nekoliko godina uživa puninu Kraljevstva nebeskoga. Navedenu propovijed fra Zvjezdan je započeo sljedećom pričom:
"Prolazio je čovjek ulicom i zastao pred izlogom draguljarnice. Uočio je nešto posebno. Pred njim je bio najljepši biser kojega je ikada vidio. Usprkos tome što nije imao novaca, ušao je u trgovinu. Biser je izgledao još ljepše nego što mu se to učinilo kroz staklo izloga. Trgovac ga upita:
'Želiš li kupiti ovaj biser?'
Čovjek primijeti: 'Biser je predivan i mora da je jako skup. Koliko tražiš za njega?'
Reče mu trgovac: 'Moraš mi za njega dati sve što imaš.'
Čovjek se nasmije: 'Pa i nemam gotovo ništa, svega nešto malo sitniša...'
'Daj mi taj sitniš!', zatraži trgovac.
'Evo ti... ali to mi je bilo za autobus, sad ću morati pješice, razderat ću cipele...'
'Aha, znači imaš i cipele. I njih mi daj!'
'Pa kako ću bos kući?', uznemireno će čovjek.
'A i kuću imaš? I nju mi moraš dati!'
'Ma što ti je?', uzvikne čovjek, 'što će mi reći žena kad sazna da sam prodao našu kuću?!'
'I ženu imaš? I nju mi daj!'
'Ali...', očajno će čovjek, 'što će moja djeca bez majke...?'
'Imaš i djecu? Ovamo s njima!'

Čovjek zatim skrušeno reče trgovcu: 'Dobro. Od ovog bisera ništa nisam vidio ljepše u životu. Evo ti sve... Prodaj mi biser.'
Trgovac će mu: 'Evo ti biser. Tvoj je. Vraćam ti i novac koji si mi dao. Ali pazi, on više nije tvoj, nego moj. Ne troši ga za sebične ciljeve, nego ga koristi za dobro, kao što bih ja to činio.
Vraćam ti i cipele. Ali ne zaboravi, one nisu tvoje, nego moje. Kad god budeš hodao, sjeti se da trebaš izabirati dobre putove, duguješ mi to.
Vraćam ti i kuću. Ali ni ona nije tvoja, nego moja. Od sada neka njezina vrata budu otvorena za sve one koji budu trebali krov nad glavom, odmor i toplu riječ.
I ženu ti vraćam. Ali pazi, to više nije tvoja žena, nego moja i ponašaj se prema njoj s dužnim poštovanjem i ljubavlju, kao prema mojoj predragocjenoj supruzi.
I na koncu, vraćam ti i djecu. No naravno, to više nisu tvoja djeca, nego moja. Tebi ih povjeravam da ih ljubavlju i primjerom vodiš kroz život. I provodi s njima vrijeme, kao što bih ja to činio.
Sve ti dajem - na nov način.'"

Premda je ponešto parafrazirano od propovijedi od koje je prošlo više od 20 godina, vjerujemo da će vam njezin smisao zauvijek ostati urezan u pamćenju.

Što znači, dakle, rasprodati sve i kupiti dragocjeni biser? To znači napustiti/promijeniti svoj život ukoliko je daleko od onoga što Krist traži i staviti Boga i Njegove zapovijedi na prvo mjesto. To znači i promijeniti svoj odnos prema ljudima i svim stvarima u životu. Nadalje, to znači shvatiti da ništa od onoga što posjedujemo nije naše vlasništvo, već nam je darovano.  Prema svemu se, dakle, treba tako odnositi da mu podižemo a ne umanjujemo vrijednost. Drugim riječima, Kraljevstvo treba izgrađivati živeći po vrijednostima po kojima je Krist živio.