Otkrivena hrvatska spomen ploča u bazilici sv. Petra u Vatikanu

Posted by

U ponedjeljak 12. studenog 2018. u Bazilici sv. Petra u Vatikanu u nazočnosti hrvatskih biskupa otkrivena je hrvatska spomen ploča. Sama ideja da se postavi ploča, došla je od p. Božidara Nagya, hrvatskog isusovca, a koji je sam poticaj da i mi Hrvati imamo neko spomen-obilježje u bazilici sv. Petra na svoju dugu kršćansku povijest dobio od Mađara koji imaju čak tri spomen obilježja na svoju vjernost Rimokatoličkoj crkvi u bazilici.

Ploča je rađena, tj. klesana u klesarskoj radionici Fabrike sv. Petra, ustanove koja je zadužena za održavanje Bazilike. Počela se raditi u mjesecu listopadu prošle, 2017. godine i bila je dovršena koncem godine. Početkom ove godine tj. početkom siječnja 2018. g. ploča je postavljena na svoje mjesto koje je Kardinal Comastri odredio još prije dvije godine kod prvog susreta s njime.

Međutim ploča je cijelo ovo vrijeme od siječnja mjeseca pa sve do danas bila prekrivena drevnim pokrovom. Naime, hrvatski biskupi su odredili da se ploča otkrije sada u mjesecu studenom kada oni svi budu bili u Rimu prigodom svoga pohoda ad limina, što je, evo i ostvareno na radost svih nas i naravno cijele Crkve u Hrvata.

Hrvatski su biskupi ujutro 12. studenoga u 7,30 sati služili sv. misu u kripti Bazilike na grobu sv. Petra; bila je to prva točka programa pohoda ad limina na kojoj su koncelebrirali i hrvatski svećenici studenti koji se nalaze na studijima u Rimu. Nazočni su bili i veleposlanici Republike Hrvatske i BiH pri Svetoj Stolici, te osoblje Doma hrvatskih hodočasnika, nešto hrvatskih vjernika i predstavnici medija.

Po završetku sv. mise svi su se iz kripte uputili u hodnik do ploče koja je bila prekrivena zastorom. Pred pločom su več čekali kardinal Angelo Comastri i njegov pomoćni biskup mons. Vittorio Lanzani. Slijedilo je otkrivanje ploče koju su zajedno otkrili kardinal Comastri i mons. Želimir Puljić kao predsjednik HBK. Potom je Kardinal Comastri izmolio blagoslovnu molitvu i poškropio je svetom vodom. Po završetku obreda uslijedio je radostan pljesak svih nazočnih uz pjevanje pjesme Do nebesa nakon čega je uslijedilo fotografiranje.

Tekst ploče je na latinskom jeziku kao i sve ostale slične ploče u Bazilici.
Iznad teksta, u sredini ploče nalazi se hrvatski grb i križ s Višeslavove krstionice tako da je ploča odmah prepoznatljiva kome pripada.

spomen-ploca-vatikan.jpg

Na ploči je spomen na najvažnije događaje iz naše kršćanske povijesti povezane s papama i Svetom Stolicom. To je pokrštenje Hrvata kao prvoga od slavenskih naroda, prvi kontakti sa Svetom Stolicom za pape Ivana IV., potom knez Branimir i papa Ivan VIII. i njihova izmjena pisama, krunjenje kralja Zvonimira za pape Grgura VII. i proslava Branimirova Jubileja 1979. s papom Ivanom Pavlom II. O. Nagy napomenuo je i to da je iznad natpisa stavljen hrvatski grb i križ s Višeslavove krstionice tako da se odmah vidi kojem narodu ploča pripada jer je tekst pisan latinskim jezikom.

Prijevod teksta na hrvatski:

U SPOMEN EVANGELIZACIJE HRVATA,
PRVOG OD SLAVENSKIH NARODA. –
PAPA IVAN IV. POSLAO IM JE OPATA MARTINA 641. –
PAPA IVAN VIII. BLAGOSLOVIO JE U OVOJ BAZILICI
KNEZA BRANIMIRA I NJEGOV NAROD
NA BLAGDAN GOSPODINOVA UZAŠAŠĆA G. 879. –
SV. PAPA GRGUR VII. OKRUNIO JE ZVONIMIRA ZA KRALJA                                                          PO RUKAMA OPATA GEBIZONA G. 1076. –
SV. PAPA IVAN PAVAO II. SVE OVO SPOMINJUĆI
U OVOJ JE BAZILICI SLAVIO SV. MISU
NA HRVATSKOM JEZIKU G. 1979. –
SPOMEN PLOČA POSTAVLJENA JE OVDJE 2017. G.
U VRIJEME PONTIFIKATA PAPE FRANJE

Izvor: narod.hr