Osnovana humanitarna udruga „Fra Ante Antić“

Posted by

Nadahnuti karizmom časnog sluge Božjeg fra Ante Antića, a u svrhu još većeg i zauzetijeg rada da se on što prije proglasi blaženim i svetim, franjevci Samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, zamolili su Upravu Provincije Presvetog Otkupitelja da im dopusti osnivanje Humanitarne udruge „Fra Ante Antić“. Nakon dopuštenja Uprave Provincije, slijedeći zakonsku proceduru, pristupilo se osnivanju Udruge. Ovih dana stigao je dopis nadležnih tijela o početku rada Udruge.

U Udruzi su angažirani vjernici i štovatelji fra Ante Antića koji će uz Vicepostulaturu o. Antića pridonijeti promicanju glasa o njegovoj svetosti. U radu Udruge naglasak je stavljen prije svega na molitvu za proglašenje o. Antića blaženim i svetim; zatim na širenje glasa svetosti časnog sluge i na upoznavanje njegovog života i svetosti; te konačno na karitativni rad.

U molitvenom dijelu plan je da se svakog 16. u mjesecu organizira cjelodnevno klanjanje pred Presvetim u crkvi Majke Božje Lurdske s ciljem da se fra Ante Antić što prije proglasi blaženim. Navedeni datum izabran je u spomen na njegov zemaljski rođendan, 16. travnja. Prvog četvrtka u mjesecu, koji je već u samostanu određen kao fra Antin dan, nakon molitve na grobu časnog sluge, organizirao bi se i dodatni molitveni program. Članovi Udruge bi svakog četvrtka prije večernje mise animirali i molitvu Gospine krunice s tekstovima iz spisa o. Antića i na taj način pokušali što više ljudima približiti fra Antin život i njegovu karizmu.

U svrhu promicanja glasa o svetosti fra Ante Antića cilj je da se kroz društvene medije svakodnevno ljudima približi život i karizma časnog sluge. Također, želja Udruge je i da kroz tiskane materijale informira ljude o fra Antinom životu i putu svetosti. U pripremi je prigodno izdanje fra Antinih misli za svaki dan koje bi bile poticaj za razmišljanje i molitvu.

Karitativni rad Udruge zamišljen je kao pomoć potrebitima, a na poseban način onima koji dolaze u Zagreb u svrhu liječenja ili slično, a nemaju mogućnost smještaja. Znajući kako je čovjek u bolesti i nemoći osjetljiv i potreban posebne pažnje, Udruga će posebnim osjećajem brinuti i za duhovnu pomoć svojih korisnika.

Kroz različite humanitarne akcije želi se osvijestiti ljude o fra Antinomu karitativnom djelovanju i svesrdnom pomaganju ljudima u nevolji te u djelo provesti fra Antino geslo: Kad vam netko učini dobro, ono se mora nastaviti umnažati da bi bilo još veće dobro.

Udruga će naglasak stavljati i na povlačenje financijskih sredstava iz socijalnih programa EU fondova. S tim sredstvima žele sugrađanima koji su u potrebi omogućiti bolji i lakši život.

Za ostvarenje ovih programa i planova potrebni su ljudi, stoga je cilj Udruge osnivanje mreže prijatelja fra Ante Antića, bilo za molitveni dio, bilo za promicanje glasa svetosti, bilo za karitativno područje. Zato je u Udruzi svatko dobrodošao.

Udrugu će voditi i službeno zastupati Stjepan Kelčić koji će i koordinirati njezin rad. Predsjednik nadzornog odbora uvijek će biti gvardijan Samostana Majke Božje Lurdske.

Časni sluga Božji fra Ante Antić za vrijeme svoga višegodišnjeg boravka u Zagrebu (1946. – 1965.) ostavio je velik i neizbrisiv trag, ne samo na području duhovnosti, već i na karitativnom polju. Svima koji su pokucali na njegova vrata tražeći pomoć, on je, po providnosti Božjoj, našao načina da pomogne. Kod njega se na osobit način mogla prepoznati živa i djelotvorna vjera (usp. Jak 2,14-26).

PODACI O UDRUZI:

Humanitarna udruga
„Fra Ante Antić“

Vrbanićeva 35
10000 ZAGREB

OIB: 70145052604

mail: udruga.faa@gmail.com;
Internet stranica: udruga-faa.hr
Br. mob: 00385 95 5814-183
IBAN: HR47 2340 0091 1110 90248

Za donacije iz inozemstva: SWIFT CODE: PBZGHR2X

Oni koji žele, rad Udruge mogu poduprijeti i svojim novčanim prilozima, objavila je na svojim stranicama Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja.

Izvor: IKA