Održani Susreti trajne formacije

Posted by

Proljetni Susreti trajne formacije u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja održani su 31. svibnja 2023. u samostanu Gospe od Milosti na Visovcu (ujutro) i u samostanu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku (popodne).  Druga dva susreta održana su 7. lipnja 2023. u samostanu Sv. Franje Asiškoga u Imotskom (ujutro) i u samostanu Gospe Sinjske (popodne). Braća koja nisu mogla fizički nazočiti ni na jednom od četiri navedena susreta, mogla su 31. svibnja u 16,30 preko platforme Zoom sudjelovati na Susretu trajne formacije. Susreti su održani u samostanskim dvoranama prema predviđenom rasporedu. Nakon molitve Srednjega časa fra Ivica Jurić, moderator trajne formacije, predstavio je program, predavače i teme susreta.

Izlaganja su pripremili dr. sc. fra Josip Jozić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, profesor filozofije i aktualni dekan Franjevačke teologije u Sarajevu te izv. prof. dr. sc. fra Domagoj Runje, član provincije Presvetog Otkupitelja i profesor Svetog pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Fra Josip je u aktualnoj 800. obljetnici Pravila (1223-2023) govorio o pravilu Franjevačkog Reda i izgradnji bratskih odnosa  a fra Domagoj o tomu što je čovjek u svjetlu biblijske antropologije  na temelju nedavno prevedenog dokumenta Papinske biblijske komisije istoimenog naziva.

Nakon izlaganja uslijedila je plodna diskusija u kojoj su braća postavljala pitanja, iznosila svoja iskustva i komentirala predavanja. Susreti su završeni zajedničkim ručkom / večerom u samostanskoj blagovaonici. Zahvaljujemo gvardijanima i fra Ivanu Udovičiću, tajniku Provincije, na suradnji oko organizacije susreta.

fra Ivica Jurić