Molitve za savršeno kajanje i uz duhovnu pričest

Posted by

Zbog novih okolnosti nastalih radi sprječavanja bolesti COVID-19 a zbog kojih se vjernicima katolicima ne preporučuje dolazak i sudjelovanje na misama u njihovim crkvama, podsjećamo na neke druge mogućnosti koje im stoje na raspolaganju u ovom vremenu, a to su savršeno kajanje i duhovna pričest.

SAVRŠENO KAJANJE

Kad je riječ o savršenom kajanju, koje je kajanje iz ljubavi prema Bogu, vjernici se mogu pokajati uobičajenom formulom kajanja koju obično mole u ispovijedi, a koju neka naprave svjesno i uz obećanje da će pristupiti sakramentu pomirenja kad im bude moguće.

Na temelju jedne od postojećih formula dubrovački biskup je predložio jednu formulu kajanja koja to obećanje u sebi već uključuje, a ona glasi:

„Moj Bože, kajem se i žalim od svega srca ne samo zato što sam grijesima kaznu zaslužio, nego još više zato što sam grijesima uvrijedio Tvoju neizrecivu dobrotu. Čvrsto odlučujem, uz pomoć Tvoje milosti, da ću čim budem u prigodi ispovjediti svoje grijehe i za njih učiniti dostojnu pokoru, da Te neću više vrijeđati i da ću se čuvati grešne prigode. Amen.“

DUHOVNA PRIČEST

Kad ne mogu sudjelovati na euharistijskom slavlju vjernici se, uz uobičajene uvjete, mogu pričestiti u duhu. Duhovna pričest se čini tako da se sebi posvijesti Isusova stvarna prisutnost u euharistijskim prilikama i probudi se čežnju za duhovnim sjedinjenjem s njim.

Mogu to učiniti različitim molitvama koje je moguće pronaći i na internetu, a jednu od njih je dubrovački biskup u pismu upućenom svećenicima prilagodio:

„Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Euharistiji, ufam se u Te i ljubim Te više od svega. Moje tijelo i moja duša čeznu za Tobom, ali jer Te sada ne mogu primiti u pričesti, molim Te da se na duhovan način svojim presvetom prisutnošću nastaniš u mome tijelu i u mojoj duši.“

ZAHVALA ZA DUHOVNU PRIČEST

Nakon duhovne pričesti može se, preporučuje dubrovački biskup, izmoliti zahvalna molitva koju je također malo prilagodio:

„Isuse moj, klanjam Ti se i srdačno Ti zahvaljujem, sjedinjen s Tobom stvarno prisutnim na duhovan način u mome tijelu i mojoj duši. Molim Te, ne daj da se ikada od Tebe odijelim! Neka Tvoj sveti blagoslov siđe na mene i ostane vazda sa mnom. Amen.“

Izvor: http://www.dubrovacka-biskupija.hr/