Mit o kreativnom neredu

Posted by

Sjećam se da sam u sjemeništu, u srednjoj školi, kod jednog kolege na radnom stolu vidio ispisanu latinsku poslovicu: „Serva ordinem et ordo servabit te!“ Kasnije sam od odgojitelja puno puta čuo tu izreku. Ona znači: „Čuvaj red i red će čuvati tebe!“ Dobar je red i valja ga čuvati, ali ipak, prije ili kasnije vjerojatno se svakom čovjeku dogodi nered. Ne da mu se dogodi bez njega, nego se nekako sam dovede u nered. Jesi li imao priliku to iskusiti?

Nered je sve ono što nije red. Može ti se dogoditi nered u spavanju. Izgubio si dobar ritam. Zamijenio si noć za dan. Narušen je tvoj biološki sklad. Nered ti se može dogoditi u kući, u sobi, na radnom stolu, na poslu, u alatnici, u ormaru, u kuhinji. Stvari su razbacane. Postoje bez ikakvog reda i sklada. Ne znaš gdje se što nalazi. Znaš što sve imaš, ali ti treba nešto više vremena da pronađeš ono što ti u nekom trenutku treba. Sve je jedan veliki džumbus.

Nered ti se može dogoditi u duhovnom životu. Zapetljao si se mnoštvom pobožnosti, devetnica, litanija, molitava. Ne znaš za koju bi se opredijelio i što bi molio. Od šume svojih duhovnih trikova i nastojanja, ne vidiš niti čuješ Boga. Ali ima i onaj drugi duhovni nered: da je tvoj duhovni život postao prazan, da si izgubio vezu s Bogom i da je na mjesto Boga i onog što njemu pripada došlo nešto drugo ili netko drugi.

Nered se može dogoditi u tvojim odnosima. Ne moraju to nužno biti svađe i nesporazumi da bi se govorilo o neredu u odnosima. Dovoljno je da zaboraviš tko su tvoje važne osobe i komu si ti važan i da te nestane iz tih odnosa i da se izgubiš u nekim drugim odnosima. Nered se zna dogoditi u tvojim mislima. Nered u tvojoj prehrani. Nered u konzumiranju pića. Nered u odmaranju. Nered u planiranju. Svugdje gdje je red može se dogoditi nered.

Neki ljudi vole govoriti o kreativnom neredu. Mit ili istina? – ne znam. Meni se čini kako valja pošteno priznati da je nered uvijek nedostatak reda i da ga ne treba opravdavati. Red valja čuvati. No, što kada se nađemo u neredu? Svaki nered može postati red. Vjerujem da si to puno puta do sada iskusio. I vjerujem da si iskusio kako ti sam neki nered uspijevaš pretvoriti u red. Pretpostavljam kako si se tada dobro osjećao.

Da bismo iz nereda došli u red, najprije trebamo biti spremni uložiti određeni napor. Ako nisam spreman uložiti trud, ništa se neće promijeniti. Valja nam zasukati rukave i početi raditi. Ništa se ne događa samo od sebe. Kao što se nered nije dogodio bez mene, tako se niti red ne može dogoditi bez mene. Drugo što nam treba jest vrijeme. Ono je redovito naš dobar saveznik. U većini slučajeva za kvalitetne promjene treba nam više vremena. Rijetko što događa se preko noći. Od sjemena do biljke i novih plodova dug je proces. Isto tako je i s preobrazbom nereda u red, na bilo kojem području našeg života. Trebat će ti vremena da usvojiš nove navike i da uđeš u novi ritam. Trebat će ti vremena da reorganiziraš svoj život. Ako nisi spreman biti strpljiv ii uložiti svoje vrijeme, teško da ćeš doći do reda u svom životu.

Prije truda i vremena potreban ti je zanos kojeg nećeš imati ako ne znaš kamo želiš stići. Trebaš imati ideju o redu. Trebaš imati viziju reda kojeg želiš u svome životu. Tek kad imaš cilj, znat ćeš kojim putem trebaš ići. A kad znaš cilj, onda je potrebno poći na put. Sjeti se da svaki pa i najdulji put počinje malim korakom. I učini taj mali korak. I nered će se početi preobražavati u red. I čuvat će te tvoj red. I imat ćeš uredan život. A to nije malo.

Fra Josip Vlašić

Izvor: https://radio-medjugorje.com/

Foto: https://arteist.hr/