Ljetna služba dvojice bogoslova

Posted by

Svakoga ljeta, poslije ispitnog roka koji završava sredinom srpnja, franjevački bogoslovi provincije Presvetog Otkupitelja budu raspoređeni na ljetne službe. Taj ljetni period bogoslovima je zanimljiv iz više razloga. Prvi je zato jer je po rasporedu drugačiji, raznolikiji. Naime, za vrijeme ljetnih praznika nema onih ustaljenih obveza i dužnosti koje su sastavni dio redovitog života u klerikatu. Osim boravka u svojim domovima sa svojim obiteljima određeno vrijeme preko ljetnih praznika bogoslovi provode i na službi u drugim samostanima, gdje kroz susrete s braćom i ljudima općenito raspiruju franjevački žar i dar poziva koji u njima tinja.

Dvojica bogoslova, fra Darijo Sinković i fra Ivan Novaković, ove su godine imali mogućnost navedeno vrijeme odmora provesti dijelom provesti u drugoj provinciji – u talijanskoj Franjevačkoj provinciji Svetog Mihaela arkanđela (San Michele Arcangelo, Puglia-Molise). Boraveći tamo otkrili su i neke zanimljivosti, poveznice između dvije provincije. Naime,  osim što našu i navedenu provinciju geografski dijeli samo more, postoje i druge važne poveznice koje nas zbližuju. Navedimo neke. Franjevci provincije Svetog Mihaela arkanđela su već stoljećima čuvari Svetišta blaženoga Jakova Zadarskoga u Bitettu. Osim toga na teritoriju njihovog pastoralnog djelovanja nalazi se i grob blaženoga Augustina Kažotića (u gradu Luceri), rođenog trogiranina i zagrebačkog biskupa koji je prvi hrvatski blaženik.

Naš put i boravak u provinciji sv. Mihovila tekao je sljedećim redom: u nedjelju 29. srpnja 2018. godine krenuli smo iz Dubrovnika trajektom za Bari. Po dolasku u Bari odsjeli smo u Bitettu u samostanu bl. Jakova Zadranina (Beato Giacomo) u kojem franjevci već stoljećima čuvaju neraspadnuto tijelo bl. Jakova kojemu mnogi hodočasnici hodočaste i utječu se za zagovor. Nakon upoznavanja Bitetta i Baria, katedrale i bazilike sv. Nikole putnika uputili smo se u Foggiu, grad udaljen stotinjak kilometara od Barija prema zapadu. U Foggi smo proveli najviše vremena u samostanu Gesù e Marija (Isusa i Marije). U gradu smo imali organiziranu nastavu učenja talijanskog jezika, a ostalo smo vrijemo koristili za posjete okolnim samostanima i svetištima, kojih ima mnogo.

Foggia je grad bogate prošlosti s velikim mnoštvom crkava, a svakako najznačajnija je katedrala posvećena uznesenju Blažene Djevice Marije, koju ondje časte je kao Gospu od sedam vela (La Madonna dei sette veli). Posjetili smo svetište sv. Pia u San Giovanni Rotondu, svetište Madre di Dio Incoronata, svetište sv. Mihovila Arkanđela u špilji u Monte Garganu i opatiju Santa Maria di Pulsano u kojoj danas žive opati bizantskoga obreda. Budući da je navedena opatija okružena mnoštvom špilja kroz povijest su njima imali obitavalište mnogi eremitimi.

Naš posjet provinciji sv. Mihovila, koji je trajao mjesec dana, završio je u srijedu 29. kolovoza povratkom trajektom u Dubrovnik. Inače, navedena međuprovincijska suradnja započeta je poznanstvima nekadašnjih i današnjih studenata obiju provincija za vrijeme postdiplomskog studija u  Rimu kao i zauzimanjem fra Petra Milanovića Trape, nekadašnjeg dugogodišnjeg voditelja Hrvatske katolike misije u Molisama. Nakon ovogodišnjeg posjeta u svibnju franjevaca iz provincije sv. Mihovila, predvođenih provincijalom fra Alessandrom Mastromatteom i definitorom i magistrom bogoslova fra Vincenzom Diturijem, a u organizaciji fra Šimuna Markulina, navedena veza je još više osnažena. Nadamo se da će suradnja u razmjeni studenata preko ljeta potrajati i uroditi još većim zbližavanjem i međusobnim obogaćivanjem.

Svakako možemo potvrditi kako je proteklo vrijeme za nas obojicu bilo mnogostruko blagoslovljeno. Upoznali smo i doživjeli franjevački život živeći s braćom i provodeći vrijeme zajedno. Također smo produbili svoje poznavanje talijanskog jezika. Zahvaljujemo  Bogu na ovom daru, zaštiti Blažene Djevice Marije koja je bdjela nad nama, a onda i provincijalima i magistrima bez čijeg truda i zalaganja ovakvu „ljetnu službu“ ne bi bilo moguće organizirati. Najveća zahvala ide fratrima, na čelu s gvardijanom samostana Gesù e Maria u Foggi fra Giannijem Gelato. Oni su s nama proveli najviše vremena i uistinu nas obogatili kroz ovo vrijeme boravka u provinciji sv. Mihovila. Još jednom smo osjetili onu franjevačku karizmu prihvaćenosti i radosti zbog svakog brata te kao braća i zajedno s Psalmistom možemo zapjevati:„Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća živjeti zajedno.“

Sudionik