Lako za druge, budi bolji od sebe!

Posted by
Ne brini se oko toga da budeš bolji od bilo koga drugoga, jer će te to samo oneraspoložiti. Umjesto toga, usredotoči se na to da budeš bolji od samoga sebe. Prestani se uspoređivati s drugima oko sebe u bilo kojem smislu i na bilo kojem području. Bilo da je riječ o boljima ili o lošijima od tebe, ti i u jednom i u drugom slučaju gubiš. Kako? Vrlo jednostavno. Ako se, primjerice, uspoređuješ s boljima od sebe onda si u većoj vjerojatnosti da budeš zavidan i razočaran nego zahvalan. Kad to činiš tada redovito podcjenjuješ sebe, a precjenjuješ druge.

Ako se, pak, uspoređuješ s lošijima od sebe onda redovito imaš lažnu sliku o sebi, odnosno o svojoj veličini. Naime, budući da uvijek ima gorih od tebe samozadovoljno se smješkaš, tobože zadovoljan zbog tuđih neuspjeha i nesreća, a ne vlastitih ostvarenja, ti u biti ne ideš naprijed, ne rasteš nego stagniraš hraneći svoju dušu promašajima drugih i nesvjesno se dobro osjećajući radi toga. Kako ćeš uvijek naći nekoga tko, prema tvom mišljenju, bolje radi, živi, izgleda, zarađuje... to će te vjerojatno samo obeshrabriti. U suprotnom slučaju našavši nekoga tko, po tebi, ne radi, ne živi, ne izgleda... tako dobro kao ti, samo ćeš se uobraziti. Dakle, i u jednom i u drugom slučaju uspoređivanje će te udaljiti od tebe samog i oduzeti ti pravu radost.


Zato je najbolje da se uspoređuješ sa samim sobom: budi bolji danas nego što si to bio jučer i budi bolji sutra nego što si to danas... i tako cijeli život.


 Kad ideš za tim da postaneš bolji od sebe, nikoga ne ugrožavaš. Ti si jedinstven jer te takvog Bog stvorio i daleko si od uspoređivanja s bilo kime. Ti tako razvijaš svoje sposobnosti, cijeniš sebe više bez umišljanja, a i veseliš se iskrenije zbog tuđih uspjeha. Sam rasteš, postaješ svakim danom, mjesecom... sve bolji i zreliji, pomažeš i drugima rasti i zbog toga si sretan. Uloži stoga neopterećeno svu svoju energiju bivajući najbolji što možeš biti, a onda čak i bolji od toga. I neka ti ne pada na pamet odustati. Za to je uvijek prerano.

Fra Ivica Jurić
Foto: www.tributemedia.com