Katolički običaji u došašću (Djetinci, Materice, Očići)

Posted by
U došašću su tri nedjelje posvećene starim lijepim običajima. U drugu se nedjelju obilježavaju Djetinci (Ditinci), u treću Materice, a u četvrtu Očići. Cilj navedenih običaja je veselje, šala, darivanje... Na Djetince djeca darivaju roditelje, na Materice to čini majka, a na Očiće otac. Više ćemo govoriti što se događa na Materice i Očice, ali se i na Djetince vežu djeca kad se zbog tobožnje prijetnje starijih moraju otkupiti darivajući roditelje.

Materice

Materice su stari narodni i crkveni običaj vezan za 3. nedjelju došašća. U nekim krajevima djeca ustaju vrlo rano i svežu majku te traže otkupninu. Da bi je odvezali, majka ih mora nečim darovati: narančama, orasima, jabukama, suhim smokvama, lješnjacima, slatkišima... Sve bi ovo prolazilo u radosti i smijehu. Na ponekim bi mjestima muškarci odlazili svojim punicama da bi od njih izmamili kakav dar. Čestitari bi pozdravili domaćicu ovim ili sličnim pozdravom:

Hvaljen Isus, gazdarice, čestitam ti Materice!

Ja sam doša', znaš, da mi nešto daš!

Ja sam stig'o priko mora da mi dadeš koji ora'!

Snašla me je vel'ka muka, ajde daj mi i jabuka!

Ja sam doša' priko strane, da mi dadeš malo 'rane!

Vidio sam i ovaca, daj ti meni i novaca!

Na polju je zdravo zima, molim jednu čašu vina!

Ja sam doša' priko polja, da mi bude bolja volja!

Materice su se slavile i u crkvi. Na sv. misama se molilo za nazočne, ali i sve druge majke. Tu se vidjela povezanost liturgijskoga i narodnog života. Materice se slave na 3. nedjelju došašća, a to je nedjelja Gaudete ili Radujte se. Baš lijepo! Jer se toga dana očituje povezanost, prisnost, radost ne samo među članovima obitelji nego i među rodbinom, susjedima, znancima, pa je pohvalno čuvati ovaj lijepi kulturni i crkveni običaj i predati ga novim naraštajima.

Očići

Očići, koji se slave u 4. nedjelju došašća, imaju dugu tradiciju. Očevi bi se najčešće otkupljivali sušenim mesom, pečenicom, pancetom, kobasicom... Prigodni pozdrav koji bi djeca izgovarala, glasi:

Faljen Isus, Očići, božićno je vrijeme.

Mi smo došli tražit otkupljenje!

Pođite na tavan, donesite mese,

Ako nije suvo, otvorite kese.

Ako ništa nema, višanje se sprema!

Zašto ovo darivanje baš u došašću?

Bog nam je darovao svoga Sina. To je najveći dar što nam ga je Bog mogao dati - svog jedinca Sina! Zato se i mi pripremamo za njegovo rođenje darivajući jedni druge, za taj veliki Dar kojega smo dobili u božićnoj noći.

Kristovo je rođenje inspirirano osjećajima veselja i nade koji su prisutni prilikom iščekivanja djeteta i njegova rođenja. Kao što djetetov dolazak na svijet razveseljava obitelj koja ga očekuje, tako i Isusov dolazak na svijet obilježava radosno ozračje. Fra  Bonaventura Duda o Isusu govori kao svijeta razveselitelju čijem se dolasku svatko veseli i raduje.

Svi ovi običaji podržavaju i afirmiraju obitelj, kulturu rađanja i život - kulturu obitelji! Zato sve pozitivne običaje i vrijednosti tradicionalne i modeme (Majčin dan, Dan žena, Dan očeva, Dan baka i djedova) treba njegovati i podržavati.

Fra Mario Jurišić